In Memoriam Bencze Izabella

Tisztelt Civil Összefogás Alapítvány! Tisztelt Kuratórium!

Sok tanulmányomat küldtem meg Önöknek, miközben néha megírtuk Önöknek aggodalmainkat, gondolatainkat is. Bízunk benne, hogy segítő szándékunk egyértelmű volt mindig is Önök előtt. Többször meg is jelentek írásaim a Hírlevélben, köszönöm azt is!

Tanulmányaimat történelmi ismereteinkkel kapcsolatosan írtam, de igyekeztem mindig egyértelművé tenni, hogy csakis, mint mérnök! Igyekeztem elkerülni, hogy mások szakterületi illetékességébe kerüljek, illetve mindig is kértem azok továbbításait diagnosztikai stb. objektív, szakmai vizsgálatokra.

Következtetéseim, bár a témáim jellegénél fogva ez természetes, érintik a történészi véleményeket, de a magam részéről, csak az általam olvasottakból eredő evidens megfogalmazásai a dokumentumokban foglaltaknak, és soha nem mások szakmai területének megsértése volt!

Tanulmányaimat megküldve Önöknek azt a t. Kuratóriumnak, de kiemelten Dr. Bencze Izabellának címeztem. Fogadják őszinte részvétünket ez alkalomból is.

Dr. Obrusánszky Borbála történész asszonynak is megküldtem, mivel az Ő kutatási területére tartozik elsősorban, és Ő számomra hitelesen képviseli azt a tudományt, aminek avatott, elhivatott, és mondhatom külföldön valószínűleg sokkal jobban elismert kutatója, mint itthon.

Hivatásom révén évtizedeken át -nyugdíjazásomig egy helyen, egyfolytában – dolgoztam a műemlékvédelemben, ami gyönyörű, és egyúttal fegyelmezettséget is kívánó hivatásom, én magamnak sem engedném meg sok évtizedes szakmai sikereimnek kockáztatását, a tudományostól távol eső, objektív vizsgálatot mellőző tanulmányokkal, ezért írásaim, valószínűleg nem hibátlanul, de ezzel az igénnyel készültek.

Jelenlegi tanulmányomat már megcímezve a véglegesítés előtt, is küldtem volna Önöknek Dr. Bencze Izabellának. (Én nem tudtam, hogy Ő betegséggel küzd, és valószínűleg én csak további leterhelést jelentenék Neki.)
Az Ő hiánya és az Önök egyre inkább szaporodó, és nehezebb feladatai miatt úgy gondolom, hogy bár tanulmányomat Dr. Bencze Izabellának ajánlom, de azt most nem küldöm el Önöknek, csak az első oldalt, ami a következő lapon látható. (Természetesen megküldöm azonnal, ha ez nem a gondjaik számát növeli, és ezt igényelnék!)

Bízom benne, hogy a nemzetállami, önazonosság tudati kérdésekkel párhuzamosan, a végigvezetett tanulmány sorozatommal a feledés útja helyett talán az emlékezéshez, és önmagunkra ismeréshez vezető ösvényekre mutattam rá, nemzeti identitásunkhoz.

Köszönettel minden fáradozásukért, és természetesen továbbra is a CÖF szellemiségének támogatójaként,

tisztelettel,

Budapest 2021.03.03.: K.J.
Kós Károly díjas ny. vezető tervező, műemlékvédelmi szakértő, táj – és kertépítész

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!