Házi lekvár, gyümölcslé és aszalt gyümölcs – Befőzőautomatákkal a korszerűbb közétkeztetésért

A Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF – CÖKA) és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége 2016 óta szervez „Korszerű gyermekétkeztetés és a helyi termelők közétkeztetésbe való beszállítási lehetőségei” címmel ételbemutatóval egybekötött közéleti kerekasztal-beszélgetéseket – fogalmazott az átadók alkalmával Heizler Norbert, a CÖF-CÖKA országos koordinátora. Ezeken az eseményeken már bemutatták azt a négy évszakos receptgyűjteményt is, amit a CÖF – CÖKA dolgozott ki Buday Péter mesterszakács szakmai közreműködésével. Az Ízig varázs című könyv a kormány által elkezdett, a köz- és gyermekétkeztetés minőségi javulását eredményező menzareformhoz kapcsolódó szakmai háttéranyagként szolgál.

A CÖF – CÖKA magántámogatóinak jóvoltából ez a misszió – az elmúlt években – kiegészült házi konzerváló automaták ingyenes kitelepítésével is, így adva eszközt a családi vállalkozások kiszélesítéséhez, kisközösségek fenntarthatóságának növeléséhez. Nagycsaládoknak, kisvállalkozóknak, civil szervezeteknek, szociális intézményeknek, példaértékűen működő gyermekétkeztetési konyháknak adományoztak már befőzőautomatákat, ahol a gépek segítségével helyi alapanyagokból egészséges termékeket készíthetnek, ide értve természetesen a háztáji kiskertekben termő gyümölcsöket, zöldségeket is.

– Fontos, hogy a közétkeztetésben minél inkább a helyi alapanyagok jelenjenek meg, ezzel is segítve a vidéki gazdálkodók helyzetét – részletezte Heizler Norbert hozzátéve: ehhez nyújtanak segítséget a ma átadott befőzőberendezések. A CÖF – CÖKA országos koordinátora felhívta a jelenlévők figyelmét a Falusi és a Városi Civil Alap pályázati lehetőségekre is.

 

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke – dr. Lupkovics Beáta jegyzővel – a megyei értéktár nevében vett át befőző-berendezést. A közgyűlés elnöke kiemelte, a megyei értéktárban jelenleg több mint 60 helyi értéktár képviselteti magát, több mint 200 érték található benne, amelyek közel egyötöde gasztronómiai érték, vagy ahhoz kapcsolódó rendezvény. – Az értéktáron túlmenően egy-egy szervezet számára is közösségépítő szerepe lehet a lekvárfőzésnek. Vidéken nőttem fel, így számomra természetes volt, hogy a család minden tagja részt vesz a befőzésben. Fontos, hogy gyermekeink megismerjék azokat a hagyományokat, amelyeket a nagyszüleinktől, szüleinktől tanultunk, mert ezeknek a befőzési folyamatoknak identitáserősítő szerepük is van – hangsúlyozta ki az elnök. Bánné dr. Gál Boglárka hozzátette: a megyei identitás erősítését segítő rendezvénysorozatban is helye lesz ennek a befőzőautomatának.

A befőzőautomaták átadását a CÖF – CÖKA és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége koordinálta, akiket Heizler Norbert, a CÖF – CÖKA országos koordinátora, és Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke képviselt a keddi eseménysorozaton. A kedvezményezettek a területileg illetékes országgyűlési képviselők közreműködésével vették át a befőzőautomatákat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei átadók során az alábbi települések gazdagodtak lekvárfőző, aszaló, és ivólékészítő automatákkal:

A Kistokaji-tónál Kistokaj Község Önkormányzata és Bogács Község Önkormányzata nevében Bernáth József, Kistokaj polgármestere vette át.

A Megyeháza udvarán Arnót Község Önkormányzata nevében Makranczi Zoltán jegyző, Sajókeresztúr Község Önkormányzata nevében Zupkóné Zörgöly Zsuzsa jegyző, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár nevében Bánné dr. Gál Boglárka elnök, és dr. Lupkovics Beáta jegyző vették át a berendezéseket.

A Mezőzomboron a Sárga Borház előtt Tarcal Község Önkormányzata és az Idősek Klubja nevében Butta László polgármester és Horváth Tünde intézményvezető, Mád Község Önkormányzata és a Mádi Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde nevében Körtvélyesi Gergő jegyző és Szivósné Földy Fruzsina intézményvezető vették át.

Tolcsván Vámosújfalu Község Önkormányzata konyhája nevében Jadlóczki Lajos polgármester, és Boldogkőváralja Község Önkormányzata konyhája nevében Zavodni Ferenc polgármester vették át.

A Vadna Parkban Bánhorváti Község óvodája nevében Deák-Szinyéri József polgármester, és Krasznokvajda Község óvodája nevében Tóbis Béla polgármester vették át.

Sajókazán a Radvánszky-kastélynál az Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézmény Ormosbányai Otthona nevében Vanyó Gáborné tagintézmény-vezető, és Sajókaza Község Önkormányzata nevében Izsó Pál alpolgármester, Török Zsuzsanna jegyző vették át.

Sajóbábonyban Sajóbábony Város Önkormányzat konyhája és Parasznya Község Önkormányzata nevében Szilva István Sajóbábony polgármestere vette át a befőzőautomatákat.

Forrás: http://www.baz.hu/news.php?id=2212

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!