Házi befőző készülékeket adott a CÖKA a nagycsaládosoknak Egyházasdengelegen

A készülékeket dr. Csizmadia László, a CÖF elnöke és Heizler Norbert (középen), a szervezet országos koordinátora adta át a családoknak.

A szervezet célja, hogy konkrét segítséggel támogassa azokat, akik élni kívánnak a lehetőséggel. Jelen esetben a házi befőzőkészülékkel egyszerűbbé és gyorsabbá válik a befőzés, így nagyobb mennyiségben lehet megfelelő minőségű terméket előállítani. A családok saját fogyasztásra is készíthetik, azonban a megfelelő adózási és higiéniai szabályokat betartva kistermelőként vagy családi vállalkozás keretében akár bevételforrás is lehet a befőzés.

Továbbgondolva a lehetőségeket, munkahelyek hozhatóak létre a készülékek üzemeltetése kapcsán. A helyben megtermelt, sok esetben a kertben kárba vesző gyümölcsök begyűjtése és a helyi hagyományokat a modern technológiával ötvözve tradicionális helyi ízek kerülhetnek az üvegekbe, melyek a piacok és kiskereskedelmi üzleteken kívül akár a közétkeztetésbe is bekerülhetnek. A technológia jellegéből adódóan tartósítószermentes termékek állíthatók elő.

Az elmúlt 2 év során 100 készülék került már kihelyezésre családokhoz, civil szervezetekhez és önkormányzati konyhákhoz -világított rá Heizler Norbert.

Heizler Norbert elmondta, hogy az elmúlt 2 év során 100 készülék került már kihelyezésre családokhoz, civil szervezetekhez és önkormányzati konyhákhoz. Hosszabb távon céljuk, hogy kormányzati segítséggel a privatizáció során tönkretett magyar kézművesipar új életre keljen és a kisüzemi konzervipar felvirágozzon.

A CÖF-CÖKA tervezi, hogy 2021. folyamán egy pályázatot ír ki, melyben 100-200 db befőzőkészülék kerül kiosztásra egyszerűsített pályázati feltételekkel. A nyertesek félévente beszámolni kötelesek a készülék használatáról, ezzel is segítve a tapasztalatok összegyűjtését, jó gyakorlatok megosztását és előkészítve egy esetleges nagyobb szabású akciót.

Forrás: https://concretemedia.hu/2021/01/22/hazi-befozo-keszulekeket-adott-a-coka-a-nagycsaladosoknak-egyhazasdengelegen/

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!