HATVANNÉGY VÁRMEGYE FÖLDJÉT ELEGYÍTETTÉK MEZŐKÖVESDEN

Egy nappal a Trianon-gyalázat 100. évfordulója előtt jelentős esemény történt Mezőkövesden.

Kis Mátyás népi fafaragó művész hívta egybe Mezőkövesd és környéke értelmiségét, hogy a 64 vármegyéből általa gyűjtött földet összekeverjék.

A szép számmal megjelent érdeklődőknek Kiss Mátyás elmondta, hány ezer kilométer bejárásával gyűjtötte egybe a földet, melyet eredetileg Mezőkövesden szeretett volna elhelyezni, de a hivatalosságok  nem szerettek volna kettős keresztet és hármas dombot látni a városban, ezért a Nagy – Magyarország vármegyéiből származó földet másnap átszállítják Bogácsra, ahol a templomkertben hintik szét.

Kis Mátyás érzékletesen mutatta be a 64X10 kilogrammnyi föld hazaszállítását, megrostálását, majd felhívta a figyelmet arra, hogy minden vármegye földje különböző színű. Talán legszembetűnőbb a fiumei, amely vörös árnyalatban tündöklik.

A beszámoló után a földet rejtő palackok egymás mellé kerültek közszemlére, majd beleöntötték a betonkeverőbe, amely elkeverte a magyar anyaföldet.

A ceremónia végén irodalmi részletek hangoztak el, melyek illeszkedtek Trianonhoz és a tájegységekhez. Budai Károly József Attila: Nem! Nem! Soha! Című versét adta elő, Szíki Károly pedig a vármegyék magyar költői által írt versekből mondott el néhányat.

Június 4-én ünnepélyes műsor keretében, a bogácsi templom kertjében kerül végső elhelyezésre az összegyűjtött magyar föld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!