gróf Teleki Pál miniszterelnök bronz szobra Krakkóban

Kedves Barátaim!

Jó hírem van. Krakkóban elkészült és felállításra került gróf Teleki Pál miniszterelnökünk bronz szobra köszönetül az országuk válságos helyzetében 1920-ban és 1939-ben nyújtott sorsdöntő magyar segítségért. 1920 nyarán több mint százmillió lőszert és egyéb hadfelszerelést juttattunk ki a szovjetek által ostromlott Varsót védő lengyelekhez. 1939 szeptember közepén pedig a náci németek és szlovákok, majd két hét után a bolsevik szovjetek által megtámadott Lengyelországból mintegy száznegyvenezer lengyel menekültet befogadott Magyarország (mindkettőt Teleki Pál miniszterelnöksége alatt).

Barátaim – a krakkói Teleki Pál szoborépítő Alapítvány elnöksége – levélben értesített engem és képeket küldött számunkra. A levelet lef(e)rdítettem és tovább küldöm az örömhírt Nektek mellékletben abban a reményben, hogy a jövőre tervezhető ünnepélyes szoboravatáson – ha a járványhelyzet megengedi – minél többen ott lehetünk.

Üdvözlettel:  K.L.
_____________________________________________________________________

Kedves Magyar Barátok,

Hölgyeim és Uraim,

Négy éve született annak az ötlete, hogy a Magyar Királyság kétszeres miniszterelnökét, gróf Teleki Pált emlékművel honorálják. Teleki, akinek Lengyelország iránti érdeme egyértelműen szimbolizálja nemzeteink közötti 1000 éves barátságot. Örömmel értesítjük Önt, hogy az emlékmű műszaki munkálatai befejeződtek, és a lengyel és magyar nyelvű tájékoztató táblákkal együtt már beépítették a krakkói  Rajska utca 1. szám alatt levő Tartományi Közkönyvtárhoz tartozó Zöld olvasóterem előterébe.  November 9-én aláírásra került a munkálatok átvételét tartalmazó protokoll.

Terveink egy ünnepi leleplezés megszervezését irányozták elő Lengyelország nemzeti függetlenségének napjának előestéjén, november 10-én, magas szintű lengyel és magyar küldöttségek részvételével. Sajnos a jelenlegi járványhelyzet megakadályozta ezt. Ebben a helyzetben úgy döntöttünk, hogy a tervezett ünnepeket a fenyegetés befejezése után a következő évre halasztjuk.

Láthatja az emlékművet, amely a könyvtár épülete oldalán található a Dolnych Młynów és a Karmelicka utca között a parkoló felőli oldalon. Kérjük, ne csüggedjen az emlékmű környékének jelenlegi látványa miatt, mivel a Zöld Olvasóterem rendbetételével kapcsolatos munkának jóval a felavatás várható időpontja előtt be kell fejeződnie. A Rajska utcán a Könyvtár mentén sétálva találkozhat egy Teleki Pálnak szóló kiállítással.

A szoborról a Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) és a Könyvtár honlapján olvasható információ, és a médiában is elérhető.

Ehhez a levélhez építészeti vizualizációt csatolunk a Zöld Olvasóterem elé épített Teleki Pál szobról, magának az emlékműnek a fényképével, a háttérben a neki szentelt táblákkal és az emléktáblák fényképével.

Üdvözlettel

A Krakkói Teleki Pál Szoborépítő Emlékbizottság elnöke

prof. dr hab. Tomasz Gąsowski

A Krakkói  Teleki Pál Szoborépítő Társadalmi Bizottság elnöke

Andrzej Ossowski

 

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!