FELHÍVÁS

A túlélőket látogatva még most is a legtöbbször fölvetett kérdés: De hát hogy történhetett meg? Nem ismerjük a pontos választ. Egy azonban biztos: a katasztrófa emberi gondatlanságból történt, annak pedig van felelőse. Amikor Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben ígéretet tett az immár kilenc emberáldozatot követelő tragédia felelőseinek a megállapítására és felelősségre vonására, a helybéliek különösen is nagy megelégedéssel fogadták szavait. Azonban a  veszprémi bíróság ítélete, mely szabadlábra helyezte a Mal Zrt. vezérigazgatóját, nemcsak hidegzuhanyként hatott a kárvallottakra, hanem egy újabb iszapzuhataggal ért fel. A megalázás iszap-cunamija ez! Hát nem elég, hogy Magyarországot most ezzel a vörösiszappal azonosítja az egész világ?  Devecser és Kolontár egyszerű polgárai nem hiszik el, hogy akit most futni hagynak, valaha is utol lehet érni. Nem szkeptikusabbak ők, mint az ország többi állampolgára. Erre tanít bennünket hatvan év tapasztalata.

Tudjuk az igazságszolgáltatás független és önálló része egy demokratikus ország működésének. De ne legyen független az igazságtól, ne legyen független az okozott kártól! Ne legyen független az elhunytaktól, a lakhatatlanná vált házaktól, az élhetetlenné vált térségtől, ne legyen független a megalázott kárvallottaktól!

Az iszapkatasztrófa sújtott családok ma tapasztalt legégetőbb sebe nem a lúgmarás, hanem az a lelki seb, amit a veszprémi bíróság ítélete ejtett rajtuk. Mindezt ugyanolyan világosan látja  a nyolcvanéves lakos, mint a húszéves srác.

Felhívással fordulunk a magyar társadalom egyházi és civil szervezeteihez, hogy morális állásfoglalásukkal álljanak ki a határozott felelősségre vonás mellett és ne engedjék, hogy hasztalan kiáltson égbe az áldozatok vére.

Devecser, 2010. október 14.

Mód Miklós devecseri és kolontári plébános
Vértesaljai László jezsuita szerzetes, önkéntes segítő

Néhány, a sok egyetértő hozzászólás közül:

Bene Éva: Ezzel teljesen egyetértek, bár meggyőződésem, hogy kemény ítélet lesz, persze Bakonyi addig is maradhatott volna rács mögött. De van még legalább 4-5 felelős.
Viszont a CÖF követelje erélyesen valamennyi iszaptározó és veszélyes hulladék-temető ellenőrzését, és mielőbbi felszámolását. Sem Mosonmagyaróvár, sem Almásfüzitő, sem a DUNA nem lehet kitéve potenciális ökológiai katasztrófa veszélyének. Egyébként a vörösiszapot ártalmatlanná lehet tenni, és hasznosítani lehet, az ehhez szükséges beruházást a DUNA veszlyeztetettsége miatt az EU-tól kellene kérni! Legyen nagy nemzetközi összefogás, minden dunai ország érdeke.
 
Hős Gábor, Magyar Polgári Média Egyesület: egyetértek
Fricz Tamás: egyetértek
Schulek Ágoston: teljes mértékben egyetértek
Tokaji Attila: egyetértek
Horváth László, Vasutas Nyugdíjklubok Országos Szövetsége: egyetértek
Keresztény Értelmiségiek Szövetsége: teljes mértékben egyetért, támogatja
Dr. Futó Barnabás: egyetértek
Éhn József: A civilek által megfogalmazott, helyenként tárgyi tévedéseket is tartalmazó Felhívás egyes megállapításai felesleges indulatok keltésére is alkalmasak. Néhány, lényeges észrevételem van:

  1. Az iszap-szennyezést megkötő gipszet az elöntött területeken nem, csak a befogadó vízfolyásokban használja a katasztrófa-védelem. Ezért ezt a fél sort kihagynám.
  2. A veszprémi bíróság nem futni engedte Bakonyi Zoltán vezérigazgatót, hanem – az akkori helyzetben – nem látta igazoltnak a személyes felelősség megállapíthatóságát és megfelelően alátámasztottnak a bűnismétlés, összebeszélés veszélyét. Ez egyáltalán nem zárja ki azt, hogy a nyomozás további szakaszában a felelősségre vonás megtörténjen. A kialakult helyzetet a Kormány eddig jól és határozottan kezelte.
  3. A független igazságszolgáltatás csak tényekre alapozott döntéseket hoz és hozhat, s ha vannak is megalapozott kétségeink a 2006.októberi tüntetések áldozataira kirótt ítéletekkel kapcsolatban, most új helyzet van: lehetőség van arra, hogy végre a politikai befolyástól mentes, minden körülményt mérlegelő, független bírói döntések szülessenek.  Hiszek abban, hogy a felelősségre vonás megtörténik, de ne támadjuk már most az igazságszolgáltatást, nem értenék egyet az eddigi nyomozási és bírósági eljárások korai kifogásolásával.  Az ilyen természetű katasztrófa bonyolult okozati láncának nyomozati és szakértői feltárása még időt igényel.
  4. Kolontár és Devecser mellett Somlóvásárhely is  katasztrófa-sújtotta település, a három településről mindig együtt kellene beszélni.

A fentiek miatt csak egy tárgyszerűen módosított Felhívást tudnék támogatni. Javaslom ezt a véleményt a szerzőknek és a címzetteknek is eljuttatni.

Vincze Tibor, Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete: egyetért

Jaskó István: egyetértek

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!