FEHÉR FARKASOK (1969)

Annak idején sokan láttuk Gojko Mitic főszereplésével készült NDK western filmeket , a Fehér farkasok” is egy ilyen, 1969-ben készült alkotás.

Azon túl, hogy érdemes nosztalgiázni gyerekkorunk egyik emlékezetes filmjén, most felnőtt fejjel figyeljünk oda a részletekre.

A film bevezetőjében a következőt hallhatjuk:

„Az 1879 utáni esztendőket az Egyesült Államokban lezajlott polgárháborúk és indián háborúk következtében létrejött nagy konjunktúra jellemzi.

Az amerikai történetírók a minél nagyobb profitért való versenyfutásról a hatalomért folyó küzdelemről számolnak be. Ez az időszak tette ismertté a Morgan és Vanderbildt, Carnegie és Rockefeller neveket, nyugaton megtörtént az indiánföld teljes meghódítása, az indiánokat megverték, az ország erős és kíméletlen új urai rövid idő alatt a hatalom birtokosai, a gazdagság élvezői lettek, minden ellenállást kíméletlenül letörtek, fehér Amerika falánkságának lett áldozata az indián prérinép.”

 

J.P. Morgan apja Junius Spencer Morgan amerikai bankár volt aki az 1850-es években Angliába utazott ahol barátságot kötött egy másik külföldön élő amerikaival George Peabody-val aki már akkor üzleti kapcsolatban állt az angol Rothschildokkal. Peabody az amerikai polgárháború alatt jelentősen meggazdagodott az északiaknak nyújtott kölcsönök révén, 1864-ben Peabody visszavonulása után a Morganok átvették a vállalat irányítását és a vállalatot Morgan and Company-ra keresztelték át. A Morganok végül szoros kapcsolatba kerültek az angliai Rothschildokkal, végül titkos ügynökeik lettek.

Mullins szerint a Rothschildok „jobban szerettek névtelenül ügyködni az Egyesült Államokban a J.P. Morgan and Company mögé bújva.”

 

Cornelius Vanderbilt amerikai üzletember, vasút- és hajómágnás, a korabeli Egyesült Államok egyik leggazdagabb embere, a Vanderbilt-család alapítója. Adománya tette lehetővé a róla elnevezett Vanderbilt Egyetem létrehozását.

 

Andrew Carnegie a mélyszegénységben élő bevándorló nyomorától a nagyvonalú iparmágnás szinte felmérhetetlen gazdagságáig ívelő pálya, az amerikai álom tökéletes megvalósulása volt.

 

Idősebb John Davison Rockefeller amerikai üzletember és olajmágnás.  A Standard Oil alapítójaként és többségi tulajdonosaként a 19. század végén és a 20. század elején monopolizálta a kőolaj kitermelését és feldolgozását és eközben hatalmas vagyont halmozott fel. Rockefeller volt az első amerikai milliárdos.

 

https://videa.hu/videok/nagyvilag/feher-farkasok-klasszikus-regi-teljes-j3ToLgFG4nM5CMJy

 

A film egy igazi western, mely egy izgalmas történeten keresztül mutatja be az indiánok és az érkező fehér telepesek közti kíméletlen háborút melynek vége az indián nép fokozatos eltűnése lett.

A fehérek által behurcolt betegségek, a tőlük kapott alkohol, leprás takarók vagy kíméletlen lemészárlásuk végzett velük, gyakran egymás ellen uszították őket, amiből pusztító, véres törzsi háborúk lettek, a behódolt indián törzseket pedig rezervátumokba kényszerítették ahol végül elpusztultak.

Ma már csak az USA néhány államának neve őrzi az itt élt indián törzsek neveit  Észak- és Dél-Dakota, Iowa, Utah, Idaho, Nebraska, Delaware.

Az indiánok földjeit egyszerűen elrabolta, megszállta a messze földről érkezett migránsok áradata, pedig az USA keleti partvidékén több indián is segített az érkező telepeseknek az első kemény téli időszak átvészelésében.

 

Amikor az európai migráció a mindennapi életünk részévé vált és sokan nem veszik elég súlyosnak az ellenőrizetlenül érkező arab és színes bőrű tömegek akadály nélküli beáramlását azoknak ajánljuk ezt az e-mail-t.

Az amerikai indiánok sorsa legyen nagyon komoly figyelmeztetés az európai nemzetek számára, nekünk magyaroknak is nehogy a tömeges migráció miatt nemzetünk is szép lassan eltűnjön és múltunkat a távolabbi jövő generációi számára csak mint az EU egyik tagállamának neve „Magyarország” őrizze meg.

H.B.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!