Eva Maria Barki levele

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Magyar Barátaim !

Nagy meglepetéssel értesültem arról, hogy holnap a Markó utcában  tüntetés lesz  Budaházy György  büntető ítélete ellen.

Megértem, hogy   sokkot okozott a szigorú ítélet és a magas büntetés. Megértem, hogy az ítélet heves érzelmeket váltott ki, főleg azokban, akik a 2002 utáni súlyos jogsértéseket megtapasztalták  és Budaházy személyében egy a  jogtalanság elleni harcost  látják.

Mégis, akkor is ha hibázott a bíróság,  helytelen az ítélete  ellen az utcán tüntetni. A bíróság  függetlensége minden jogrendszernek  a legfontosabb pillére,  amelyet sem az állam részéről  sem az utcáról nem szabad befolyásolni.

A terrorcselekmény az egyik legsúlyosabb bűncselekmény és manapság a legnagyobb veszély.  A nemzetközi jog alapján csak akkor jogos a terrorcselekmény, ha ez az önrendelkezés elérését szolgálja. Tehát a konkrét esetben a  vád és a büntetőeljárás  molotov-koktélos és más merényletek miatt jogos.

Más kérdés, hogy hibázott-e a bíróság, mert a tényállásokat  nem helyesen állapította meg vagy jogilag tévedett.  Arra a fellebbezési fok választ fog adni. A Kúria nem is egyszer – Budaházy ügyében is – bebizonyította, hogy Magyarországon a bíráskodás működik és sok tekintetben jobban működik, mint nagyon sok más európai  országban. Meg kell várni a fellebbezési határozatot.

Szervezett, erőszakos akcióktól mindenhol félnek.  Emlékeztetnék arra, hogy az elmúlt napokban Ausztriában egy férfit, aki Szíriába közvetített embereket és személyesen nem csinált semmit sem,   terrorcselekmény miatt 20 évre ítéltek el. Vagy a híres Schimanek ügye Ausztriában, aki 15 éves börtönbüntetést kapott, mert katonai gyakorlatokat rendezett  barátaival – fegyverek nélkül. Egyik esetben sem történt semmiféle személyi sérülés vagy vagyoni kár.

De nagyon aggódok, mert az  ilyen érzelmeken alapuló tüntetéseket fel lehet használni más célokra is és  vannak olyanok, akik  már  évek óta kísérletet tettek és csak a lehetőségre várnak  hogy tüntetésekkel és zavargásokkal Magyarországon is a  régóta szándékozott  destabilizációt  tudják kezdeményezni és egy a geopolitikai céljaiknak  megfelelő engedelmeskedő, alázatos  kormányt  beiktatni.

Most nem szabad játszani a tűzzel. Budaházy Györgyöt megilleti minden leghatározottabb  védekezés – de vitában, a bíróságon és nem az utcán.

Tisztelettel és üdvözlettel

Eva Maria Barki

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!