Kedves Szellemi Honvédők!

Ezúttal egy nem csupán egy írást, hanem egy összetettebb anyagot bocsátunk rendelkezésükre.

Idén, június 15-én ünnepeltük a megzenésített Himnusz 175. évfordulóját, amelynek tiszteletére rendezett ünnepi hangversenyen jelen volt Bencze Izabella, a CÖF egyik alapító tagja. Itt szembesült azzal a ténnyel, amit minden bizonnyal sokan nem tudtunk, hogy az a „szomorú” Himnusz, amit évtizedek óta tisztelünk, és végtelenül szeretünk, az általunk ismert formában nem teljesen ugyanaz, mint amellyel 1844-ben Erkel Ferenc elnyerte Kölcsey Ferenc Hymnusának szövege megzenésítésére kiírt pályázatot. Az eredeti mű verbunkos jellegű, magyaros zenei elemekkel, feszes tempóval, refrénnel, és a felvezető és lezáró részekben Hunyadi dicső nándorfehérvári diadalára emlékező gyönyörű harangszóval. A magyar, nemzeti öntudatra ébredő reformkorban komponált zene akkori nagyjaink – Széchenyi, Kossuth, Batthyány, Wesselényi, Petőfi, Vörösmarty, Kölcsey, – törekvéseihez igazodva nem gyászzene, hanem egy felemelő ima, amely a „víg esztendőket” vetíti előre. Buzdít, lelkesít, és nem búslakodik. 1938-ban Dohnányi Ernő átdolgozásából kikerültek a magyaros zenei elemek, a harangszó, és minden bizonnyal a trianoni veszteség hatására egyre szomorúbb és lemondóbb népénekké vált, és maradt napjainkig a Himnusz. Az Alaptörvényünk kimondja, hogy nemzeti Himnuszunk Erkel zenéje, nem pedig Dohnányi átdolgozott változata! Ezért támogatja a CÖF vezetősége azt a kezdeményezést, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy visszakapjuk eredeti Himnuszunkat, és végre a 100. trianoni évfordulókor már azt üzenhessük vele a világnak, hogy a magyarságot nem lehet megtörni.

Csatoljuk Bencze Izabella indító cikkének online elérhetőségét a Demokrata 29-i (2019. július 17) számából, (illetve magát a kéziratot is egyszerűbben olvasható formában.) Felhívjuk a figyelmüket, hogy a Hír Tv múlt heti Sajtóklub műsorának résztvevői már nyilvánosan a kezdeményezés mögé álltak.  Link csatolva, a műsor felénél kezdődik a téma felvetése. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság július 21-i adásában a Nándorfehérvári Diadalról szóló riportot követően (a 8. óra utáni idősávban) beszélgetést hallhatnak a felvetésről, amely a Médiaklikk honlapján visszakereshető. Ugyanitt megnézhető az M1 csatornán július 22-én, este a Ma este keretén belül 20. 40-kor kezdődött beszélgetés, amelyben már részt vett Somogyváry Ákos karnagy is, az Erkel Ferenc Társaság elnöke, egyben Erkel Ferenc szépunokája.  A Karc FM-en július 23-án reggel ¾ 9 körül, a Hangolóban („nemzeti minimum” felvezető cím alatt) elhangzott riportot a Karc FM archívumában lehet meghallgatni.

(Természetesen a médiumok hanganyagának megtalálását, nem tudjuk garantálni.)

Legyen ismét a mienk Erkel büszke magyaros Himnusza! Elég volt a „merjünk kicsik lenni” szomorú Himnuszból. Merjünk végre büszkén, nagyok lenni eredeti, alkotmányos Himnuszunkkal. Minden okunk megvan rá!

Védjük ezzel is a kereszténységet, nemzeti identitásunkat, összetartozásunkat! Az eredeti Erkel Himnusz hanganyaga a mellékelt linken hallgatható meg.

CÖF-CÖKA vezetősége

 

Sajtóklub (2019.07.15.) – HÍR TV
https://www.youtube.com/watch?v=SAUQvFhBBzQ

Eredeti Erkel Himnusz hanganyaga:
https://drive.google.com/open?id=1ZUgohIXYZDNcroeNEus2JoJHrHIFE1IR