Elégedettek a honi civilek

A CÖF–CÖKA a LIBE jelentésének visszavonását követeli.

Petícióval egybekötött reprezentatív felmérést küldött a CÖF–CÖKA az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságának, amelynek a másolatát a LIBE-bizottság is megkapta. A civil szervezet szerint a felmérése cáfolja a LIBE-bizottság, illetőleg Judith Sargentini civil törvényről szóló jelentését, egyben fontosnak tartja az abban foglaltak visszavonását.

Az EP az Európai Unió egyetlen közvetlenül választott jogalkotási szerveként határozatban mondja ki az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságának (LIBE), illetve Judith Sargentininek a magyar civil törvényről szóló jelentésének politikai és szakmai elfogultságát, és az elfogadhatatlan állapot megszüntetésével együtt az EP tegyen hatékony lépéseket az ilyen gyakorlat sürgős megfékezésére – olvasható a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak az Európai Parlament petíciós bizottságához benyújtott petíciós kérelmében.

Hozzáteszik, hogy a LIBE-bizottságnak a magyarországi helyzetről készített jelentése kapcsán az elfogultságot jól illusztrálják a jelentésnek a gyülekezési jogról, illetve a civil szervezetek magyarországi helyzetéról szóló igaztalan megállapításai. A CÖF–CÖKA a kérelmét arra alapozza, hogy a LIBE-bizottság a magyarországi helyzetről szóló jelentés eljárásában megsértette az Európai Unióról szóló szerződés 2. cikkét, valamint az Európai Unió alapjogi chartájának 11. cikkét.

A szerződések szellemiségével összeférhetetlen módon előkészített és biztosított vitában szinte kizárólag a magyar kormány álláspontjával szemben álló, politikailag elfogult szakértőket vontak be. Az idei, április 12-i és április 26-i bizottsági ülésen túlnyomórészt csak a kormányt bírálók mondhatták el véleményüket, amivel súlyosan sérültek az unió alapértékei – olvasható a közleményben.

 Békemenet 2018 – élő cáfolat Brüsszelnek
Fotó: Havran Zoltán

A civil szervezet felhívta az EP bizottságának a figyelmét arra, hogy a Nemzeti Együttműködési Alap tanácsa elnökének kérésére reprezentatív felmérés készült a civil kollégiumok bevonásával többek között arról, hogy Magyarországon az egyes egyesületeknek és alapítványoknak mi a véleménye tevékenységük jogi szabályozásáról, és hogy a törvények megfelelően segítik-e a civil közösségek munkájának végzését.

A petícióból kiderül, hogy a rövid idő alatt beérkezett 1913 válasz alapján a válaszadók 95,2 százaléka igennel válaszolt, nemleges választ mindössze 4,8 százalékuk adott. A CÖF–CÖKA szerint ez a szám már reálisabban tükrözi a 61 800 magyarországi civil szervezet hangját, mint ahogyan azt néhány baloldali elfogultságú, nehezen átlátható pénzügyi hátterű szervezet közreműködése mutatta a jelentés készültekor.

Forrás:
Magyar Idők: https://magyaridok.hu/belfold/elegedettek-a-honi-civilek-3178783/

 

Az alábbi szövegre kattintva elérhető a LIBE-bizottság részére küldött levél
Petíció másolat Claude Moraes részére

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!