Egerben mutattuk be Ízig varázs receptkönyvünket

„Nem szabad félvállról venni a közétkeztetést”

Rendhagyó kerekasztal-beszélgetést tartottak az elmúlt ­héten a felsőtárkányi általános iskolában. A téma a ­korszerű gyermekétkeztetés volt, bemutatót tartott Buday Péter mesterszakács.

A rendezvény a Magyar ­Asszonyok Érdekszövetsége és az Eger Sikeréért Egyesület szervezésében jött létre és a Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett tízállomásos országjárás harmadik etapja volt. A programsorozat célja a korszerű gyermekétkeztetés, valamint a helyi kistermelők közétkeztetésbe való bevonásának népszerűsítése.

A rendhagyó eseményen az iskola vezetése és növendékei vettek részt, valamint több Heves megyei településvezető.
Nyitrai Zsolt ­országgyűlési képviselő a program elején elmondta­, a kormány ­számára kiemelten fontos a magyar gyermekek egészségtudatos életmódra nevelése, példaként említette a mindennapos testnevelés, valamint az iskolai büfékre vonatkozó szigorítás bevezetését. Kiemelte, üdvözli a CÖF programját, hiszen tudja, mennyire fontos, hogy a gyermekek a közétkeztetés keretében minőségi, ugyanakkor finom ételeket vegyenek magukhoz, és lényeges ennek bemutatása, népszerűsítése az ország minél több pontján.

Juhász Attila Simon, a település polgármestere hangsúlyozta, a térségben már több helyi kistermelőt vontak be a közétkeztetésbe, azonban még van hová fejlődni.

– A jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni e lehetőség kiaknázására, hiszen mind a gyermekek, mind pedig a helyi termelők nyernek ezáltal – fogalmazott, hozzátéve: Felsőtárkányban ügyelnek arra, hogy a közétkeztetés minőségi legyen, ezért hoztak létre saját konyhát, s így garantálni tudják, hogy finom és egészséges étel kerüljön a gyermekek elé.
Az eseményen az iskola diákjainak­ lehetőségük volt Buday­ Péter Ízig varázs című receptkönyve alapján elkészített reformételeket ­kóstolniuk, egyebek között babos-paradicsomos marhafasírtot, vagy éppen cukkinis csirkefasírtot zabpehellyel.

„Nem szabad félvállról venni a közétkeztetést”

Buday Péter könyve körülbelül ötven receptet tartalmaz. Ezek nyomán egyszerű, finom, mégis egészséges ételek készülhetnek az iskolai menzákon.

A gyermekek izgatottan, kíváncsian kóstolgatták végig az egészséges fogásokat

Fotó: Márkus Attila

A mesterszakács elmondta, fontos, hogy a gyermekek változatosan étkezzenek és minőségi ételeket vegyenek magukhoz, olyanokat, amelyek elég energiát is biztosítanak számukra a tanuláshoz, sportoláshoz. Olyan recepteket alkotott, amelyek megfelelnek ezeknek a kritériumoknak, szinte mindegyik étel tartalmaz zöldséget, és a legtöbb fogást ételallergiás gyermekek is fogyaszthatják.

– A könyv ötletet ad, hogyan lehet a fiatalokkal megismertetni és megszerettetni az egészséges ételeket. Fontos, hogy a tanárok is partnerek legyenek az egészséges életmód népszerűsítésében, ha csak néhány percben is, de ismertessék a tanulókkal, melyik zöldség milyen vitamint tartalmaz, és miért fontos az a szervezet számára. A gyerekek nem igazán szeretik az újdonságokat, az új ízeket, ezért rá kell venni őket a kipróbálásukra. Ha a fiatalokat egészséges életmódra neveljük, egészséges felnőttek lesznek belőlük, és a gyermekeinek is ezt a szemléletet adják majd tovább, ezért nem szabad félvállról venni a közétkeztetés jelentőségét – hangsúlyozta a mesterszakács.

forrás:

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/nem-szabad-felvallrol-venni-kozetkeztetest-991995/

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!