Dominánssá válhat az összefogás

Több mint ezer lengyel érkezik március 15-én Budapestre, hogy biztosítsanak minket barátságukról, szolidaritásukról, és hogy kifejezzék egyetértésüket a magyar kormány politikájával – mondta el lapunknak Csizmadia László, a CET elnöke. Emlékeztetett, hogy a jelenlegi kapcsolat előzményeként a lengyel–magyar barátság napján, tavaly tavasszal több száz honfitársunk látogatott el Lengyelországba. A kezdeményezés most a lengyelektől, pontosabban a Gazeta Polska című újságtól jött. Ők figyeltek fel legújabb mozgalmunkra, a Patrióta Európára, és fontosnak tartják, hogy ez minél szélesebb körben elterjedjen – hívta fel figyelmünket Csizmadia László.

A cél az európai polgárság összefogásával egy olyan közös Európa létrehozása, amely kibírja a különböző kontinensek felől ránk irányuló gazdasági, politikai, társadalmi nyomást – fogalmazott a CET elnöke. Hozzátette, egyetértünk lengyel barátainkkal abban, hogy megrekedt a polgári civilizáció Európában. Lengyelország egy katolikus-keresztény ország, de nem kirekesztő, hanem befogadó. Szerinte az egész európai mozgalomnak pedig a tízparancsolatból kell kiindulnia, mellérakva a közösen megalkotott európai polgári etikai kódexet, amit mindenki el tud fogadni.

„Látnunk kell, hogy az Európai Unió identitásválságban van, a parlament bizottságai és képviselői nagyon messze kerültek saját hazájuk polgáraitól” – szögezte le Csizmadia László, aki úgy véli, ezen változtatni kell, ahogy a kettős mércén is. Ez most hazánkat sújtja, de bármikor fordulhat más közép- és kelet-európai ország felé – tette hozzá. Addig jók voltunk, míg bólogatójánosokként viselkedtünk, a külföldi bankok és multik pedig hatalmas haszonnal dolgoztak. A belépésünkkel megszűnt az iparunk, a saját kereskedelmünk, és a végén a saját termelésünk – mondta a CET-elnök.

Kialakult egy hatalmas munkanélküliség, és válságos helyzetbe kerültek az újonnan belépő országok. Az unió segítségével a bankok és a multik megszüntették ezen országok életképességét. Most pedig, ha van bennük szolidaritás, akkor lépniük kell, és nem az ostor csattogtatásával. Összefogásra van tehát szükségünk, és a régi lengyel–magyar barátság elindíthatja ezt a kohéziós folyamatot – mondta lapunknak Csizmadia László. Ebben segít a CET, amely szerződés keretében is megerősíti az együttműködést, ahogy a Magyar Hírlap és a Gazeta Polska is.

Csizmadia úgy látja, egy kelet-európai összefogás dominánssá válhat. A politikai egyensúlyhoz mindenképpen szükség van a mérleg másik nyelvére, a kelet-európai államok összefogására. Nemcsak a jogban létezik a fékek és egyensúlyok rendszere, ezt a politikában is meg kell találni – figyelmeztetett a CET vezetője. Ahány olyan országot találunk, amelynek polgárai erről ugyanezt gondolják, mint mi, akkor ez az egyensúly kialakul. Ezzel nem a széthúzás, hanem a kohézió indul meg, és megvalósul a civil kontroll.

Forrás: Magyar Hírlap http://www.magyarhirlap.hu/belfold/dominanssa_valhat_az_osszefogas.html

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!