Letöltöttem a kiinduló, nyers adattáblázatot, 2,5 Mbyte, 21 ezer sor.
Ebben bárki ellenőrizheti, hogy az adatok innen vannak, tehát politikai megrendelésre készült.
https://github.com/owid/covid-19-data/blob/master/public/data/owid-covid-data.xlsx

A csatolt táblázat áttekinthetően, politikamentesen foglalja össze a koronavírushoz kapcsolódó halálesetek 1 millió lakosra jutó számát.

Az európai listából töröltem azokat kis országokat, ahol nem volt meg minden adat, illetve a lakosság alacsony száma miatt az ország nem vehető jól számításba.
A sorbarendezést a Covid halálozás/millió lakos oszlopra készítettem el.
A többi megtartott oszlopban pirossal jelöltem a legnagyobb és zölddel a legkisebb értéket.

Látható, hogy annak ellenére, hogy nem vagyunk gazdag ország, sok a cukorbeteg, magas az idősek aránya, elég sokan dohányoznak (MAGAS a kórházi ágyak száma!!), mégis nagyon sok jóval gazdagabb, “fiatalabb”, egészségesebben élő ország hatalmas “előnnyel” vezet a halálozások arányában.

Van aki azt gondolja, hogy “EZ CSAK SZERENCSE!” kérdése volt.

Aki jártas a sportban és/vagy a statisztikában, az tudja, hogy 1, legfeljebb 2 hátrányos tulajdonságot NÉHA ki tud egyenlíteni a “szerencse”.

De amikor szinte minden tulajdonságban az átlagos vagy az alatti értékekkel indul egy ország egy mérhető eseményben (jelen esetben az elhunytak száma/1 millió lakos), akkor ott a “szerencse” nem játszik.

Ilyen esetben már nem igaz a mondás, hogy “ezt dobta a gép”, meg hogy  “ilyen a filmszakma”.

Ilyen esetben valami extrának kell történnie, hogy a végeredménynél ez az ország (Magyarország) az átlagnál, a várható értéknél, a jósolhatónál messze jobb eredményt ér el.
EZ TÉNY, EZ NEM POLITIKA, NEM bal és NEM  jobb.

Tudjátok mi a szerencse? Ha egy elveszett kulcsot keresel és 100 kulcsot kell belepróbálni a  padló fölött 10 centivel a postaláda zárjába ….. és a 4. kulcs NYER! NA AZ A SZERENCSE!!!!

De hogy a koronavírusnak jóval kevesebb áldozata volt Magyarországon, mint  másutt Európában, annak semmi köze a szerencséhez.

L.J.