CÖF: Külpolitikai útmutatást is adott a kormányfő Tusnádon

Magyar Idők
https://magyaridok.hu/belfold/cof-kulpolitikai-utmutatast-is-adott-a-kormanyfo-tusnadon-3343598/

A kereszténydemokrácia újrapozicionálását üdvözölték a nemzeti elkötelezettségű civilek
A magyarországi és a határon túli civil szervezetek egyaránt megelégedéssel fogadták a kormányfő szombaton elhangzott beszédét. A civilek sarkalatos pontnak nevezték a Kárpát-medence újjáépítésére vonatkozó gondolatokat. Az MSZP ugyanakkor uszítást emleget, a Fidesz erre úgy reagált: a szocialisták a brüsszeli liberális elitet védik.

Ritkán hallani Magyarországon autentikus politikustól olyan, a világ társadalmi, gazdasági és politikai helyzetéről szóló összefoglalót, mint amilyet Orbán Viktor Tusványoson mondott – nyilatkozta a Magyar Időknek Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumi elnöke. Nemcsak az országok közötti viszonylatokat elemezte ugyanis, hanem a kontinensek közöttit is.

A jövő nagy tétje napjainkban, hogy a kontinensek közötti kapcsolatok hogyan alakulnak, hiszen már nem elegendő csupán országokban gondolkodni. Orbán Viktor ugyanakkor arról sem feledkezett meg – vélekedett a civil szervezet vezetője –, hogy Magyarország az Európai Unióban és a NATO-ban egyaránt egy-egy szövetségi rendszer részese, ám felfogása szerint sokkal célszerűbb baráti viszonyokat ápolni a szövetségeken kívül is, így például Oroszországgal.

A Kárpát-medence újjáépítését Orbán Viktor és Tőkés László is fontosnak nevezte Tusnádfürdőn
Fotó: Havran Zoltán

A miniszterelnök beszéde tehát legalább 2030-ig kiváló útmutatást adott arra vonatkozóan, hogy a jövőben milyen külpolitikát érdemes folytatni. Csizmadia László szerint az orbáni politika lényege, hogy szerezzünk mindenhol barátokat, miközben az a furcsa helyzet, hogy második hazánk, Európa ultraliberális vezetői az Európai Unióban és az Európai Parlamentben nem látják tisztán a magyar szövetség jelentőségét, és a demokrácia megtagadásával előrébb helyezik a liberalizmust.

Márpedig a Soros György-féle nyílt társadalmi szemlélettel ellentétben a kereszténydemokráciának hagyományai, bástyái és gyökerei vannak Európában.

– A Rákóczi Szövetség évről évre figyelemmel kíséri a bálványosi szabadegyetem történéseit, különös tekintettel Orbán Viktor beszédére – mondta a szervezet elnöke. Csáky Csongor szerint idén is nagyívű beszédet mondott a kormányfő.

A magyarság szempontjából kiemelendő sarkalatos pontnak nevezte például a Kárpát-medence újjáépítésére vonatkozó gondolatokat. Fontos jelzés volt ez a kormányfő részéről, hiszen már nemcsak nekünk, magyaroknak jelölte meg ezt követendő irányként, hanem arra bátorította a Kárpát-medencében velünk együtt élő népeket is, hogy működjünk együtt, kössük össze országainkat.

Csáky Csongor üdvözölte, hogy napjainkban ezer – döntően magyar – óvoda épül, illetve újul meg a Kárpát-medence különböző vidékein. – Mi is azt gondoljuk, hogy a magyarságtudat kialakítását a legkisebbeknél kell kezdeni, vagyis a megszülető magyar gyermekeket minden eszközzel a magyar intézmények, a magyar nyelv megőrzése felé kell terelni.

– Ezt teszi a Rákóczi Szövetség is, amikor a határon túli magyarokat arra bátorítja, hogy magyar oktatási intézményt válasszanak gyermekeiknek. Erre volt hihetetlenül jó válasz a kormány részéről az, hogy a magyar óvodák építését, megerősítését választotta, hiszen aki ilyen óvodába lép, az jó eséllyel onnan magyar iskolába is megy, illetve ha valaki a határon túl magyar iskolába jár, az nagy valószínűséggel nem felejti el anyanyelvét, vagyis megmarad hosszú távon a magyar nemzet számára – mondta Csáky Csongor.

Szerinte a miniszterelnök által hangsúlyozott kereszténység olyan érték Európában, amely erőt ad a megmaradásnak, hiszen a templom és az iskola az a két bástyája a határon túli magyarságnak, amibe kapaszkodni tud.

Az ellenzék részéről egészen más hangvételű reakciók születtek. Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke, EP-képviselője tegnap sajtótájékoztatón bírálta Orbán Viktor miniszterelnököt, aki szerinte Tusnádfürdőn össze-vissza beszélt, ideológiákat kevert kormányzati rendszerekkel, valamint alternatív regionális blokk létrehozását szorgalmazta.

Az ellenzéki politikus úgy véli, hogy az EU mindig is ösztönözte a regionális együttműködéseket, és az MSZP is érdekelt abban, hogy a kelet-közép-európai térség országai szorosabb kapcsolatba lépjenek. A Fidesz szerint a szocialisták a brüsszeli liberális elitet védik, amely bevándorláspárti és tönkreteszi Európát.

A nagyobbik kormánypárt közleménye szerint Szanyi Tibor és a többi magyar balliberális európai parlamenti képviselő maga is segíti az európai lakosságcserét, a nemzetállamok meggyengítését és a multikulturalizmus erőltetését. Hozzátették: akinek valóban fontos Európa, az nem veszélybe sodorja, hanem megvédi az európai embereket, az európai nemzeteket és az európai keresztény kultúrát.

Kesztyűt dobott a kormányfő a politikai fősodornak

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről közölt összegzést tegnapi számában a The Times. A brit napilap szerint a miniszterelnök kesztyűt dobott a politikai fősodornak szerte az Európai Unióban a jövő májusi európai parlamenti választások előtt. Megjegyezték: Angela Merkel számára kínos, hogy Orbán Viktor az ő centrista, főáramú politikájától a „populista nacionalizmus” felé elmozdulva fogalmazza újra a kereszténydemokráciát. A román sajtó általában támadásként értelmezte a tusnádfürdői beszédét, főként azt a részét, amelyben a miniszterelnök azt kérte a románságtól: fogadják el, hogy a magyaroknak nincs mit ünnepelniük Erdély Romániával való egyesülésén.

 

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!