CÖF-CÖKA: KÖSZÖNET A BÉKEMENET RÉSZTVEVŐINEK

A Civil Összefogás Fórum –Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány köszönetet mond a Békemenet résztvevőinek – jelentette ki Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA kuratóriumának elnöke nevében ifj. Lomnici Zoltán, a CÖF-CÖKA szóvivője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.

„Szeretnénk megköszönni azoknak a százezreknek a részvételét a Békemeneten, akik hozzájárultak ahhoz, hogy (…) Európa legnagyobb békepárti megmozdulása létrejöjjön” – fogalmazott.

Úgy vélekedett: a Békemenet napja úgy fog bevonulni a történelemkönyvekbe, hogy a 2024-es európai parlamenti választások előtt néhány nappal, egy háborúpárti nyomás alatt sok százezer magyar és külföldi szervezet és személy nyilvánította ki a béke és a magyar nemzeti kormány melletti szolidaritását.

cöf sajtótájékoztató 20260606 01

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivője / Fotó: civilek.info

Hozzátette:

a magyar felvonulók mellett számos külföldi szervezet, olaszok, franciák és lengyelek tettek hitet a Békemenet céljai és a békepárti magyar kormány által szorgalmazott politikai lépések mellett.

„A Békemenet hatást váltott ki nemcsak Európában, de az Egyesült Államokban is, ahol a konzervatív sajtó beszámolt a demonstrációról. Ugyanakkor az európai liberális sajtó is arra a következtetésre jutott, hogy óriási támogatottság áll a magyar békepárti kormány mögött” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Tordai Máté, a CÖF-CÖKA szakkoordinátora a sajtótájékoztatón

elutasította, hogy az Átlátszó online híroldal támadást intézett a CÖF-CÖKA és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. ellen, azt állítva, hogy az alapkezelő eltitkolt egy, a CÖF-CÖKA részére juttatott 2 millió forintos támogatást.

Közlése szerint az alapkezelő 3 millió és egy másik, 2 millió forint összegű támogatást nyújtott a közalapítvány részére. Az Átlátszó adatigénylése nyomán a 3 millió forintos tételről számot adott az alapkezelő az Átlátszónak. Azt mondta, hogy a kisebbik, 2 millió forintos összegről véletlenül nem számolt be a társaság.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a CÖF-CÖKA szuverenitásvédelmi munkájának keretében tájékoztatták a társadalmat arról, hogy az Átlátszó munkáját jelentős összegekkel támogatják külföldi, a Soros-hálózathoz köthető civil szervezetek (NGO-k).

A CÖF-CÖKA álláspontja az, hogy a külföldi támogatás alapján folytatott tevékenység veszélyeztetheti Magyarország szuverenitását és a globális pénzügyi körök, a nemzetközi baloldal igényeit szolgálhatja ki – fűzte hozzá.

cöf sajtótájékoztató 20260606 01 tordai máté

Tordai Máté a CÖF-CÖKA szakkoordinátora / Fotó: civilek.info

Hangsúlyozta, hogy a CÖF-CÖKA pénzügyi dokumentumai mindenki számára hozzáférhetőek a Civil Szervezetek Névjegyzékében. Továbbá működésük maradéktalanul megfelel a törvényi előírásoknak. A pénzügyi beszámolóikban szerepel a támogatók, adományozók köre – tette hozzá.

Kiemelte, hogy a CÖF-CÖKA 2024-ben kizárólag a magánszféra adományaiból gazdálkodik, ezek tételes felsorolását pedig a törvény nem írja elő.

Továbbá a CÖF-CÖKA soha nem fogadott el külföldről érkező támogatásokat és nem továbbított adatokat külföldi szervezetek számára és nem vett részt választásokon – mondta Tordai Máté.

Ebben a helyzetben újabb adatigényléssel fordultak az Átlátszóhoz. Egyben kérik, hogy az igénylésüket kezeljék soron kívül és még a hétvégi választások előtt juttassák el a támogatói körre vonatkozó információkat a CÖF-CÖKA részére – közölte a szakkoordinátor.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓRÓL KÉSZÜLT VIDEÓT ITT TEKINTHETIK MEG:

MTI

Címlapkép: civilek.info

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!