Citromemberek citromdíja – PolgárPortál

http://polgarportal.hu/civilosszefogas/128-nea/2339-citromemberek-citromdija

Néhány napja az „eszméért” (és a megbízókért) bármire képes Népszabadság igazi gyöngyszemet közölt „Civil citrom díjat kaphat a kormánypárti főcivil” címmel. Állítólag Csizmadia László a díj fő esélyese, megelőzve Orbán Viktort, Matolcsit és persze messze lekörözve a legcivilebb civileket: Bajnait és csapatát is.

Mint megtudtuk, Csizmadia a nonprofit szektor tönkretevője és a kormánypárti civileknek osztogató krőzus. Bár már a könyökünkön jön ki, ezúttal is le kell szögezni: szeretett Népszabadságunk csúsztat és valótlant állít egyoldalú információk alapján. Az ugyanis nem derül ki a cikkből, hogy a díj odaítélélésére jogot formáló alapítók és a nagytekintélyű zsűri tagjai nem éppen múlt nélküli civilek. Köztük vannak a közel 10 éven át regnáló Nemzeti Civil Alap (NCA) főemberei, akik annak idején megalapozták, és hosszú éveken át olajozottan működtették az NCA-s „mutyi-kultúrát”. Csak a statisztikákat kell elővenni: a korábbi gyakorlatban (mivel az akkori jogszabály lehetővé tette), a közpénzek aránytalanul nagy hányada vándorolt az NCA-s vezetők érdekeltségi körébe tartozó civil szervezetekhez. Lám-lám, látszik, hogy a bőven csörgedező források mára elapadtak, és most a civil társadalom perifériáján botladozó citromba-harapottak akciójának vagyunk tanúi. A fő ötletgazda, Nagy Ádám úr, a hajdani NCA bukott vezetője. Félreértés ne essék. NEM az „Orbán-rezsim” buktatta meg, a sajátjai hívták vissza. Hogy mi volt az oka, azzal most ne foglalkozzunk. Mindenesetre tény, hogy regnálása alatt több, mint 20 millió forint került olyan egyesületek zsebébe, ahol személyesen érintett volt. Érdemes a témában fellapozni a korábbi cikkünket. Rég volt, bár igaz volt… Kezdjük megszokni, hogy az emberi feledékenységre és ismerethiányra alapozva ma született bárányként lépnek elő a múlt levitézlett emberei. A korábbi NCA-elnök is bekerült választási alapon az új szervezetként megalakult Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) tanácsába. E tisztségében azt tekinti a feladatának, hogy lehetetlenné tegye a döntéshozatalt, szétverje az új szervezetet. Szinte kivétel nélkül nemmel szavaz a tanács döntéseire. Lelke rajta.

De azért mégiscsak elgondolkodtató, hogy amikor az elnök kezdeményezésére a tanács elé került a NEA költségvetési forrásainak emelési javaslata, az említett úr meg sem jelent az ülésen. Távollétében sikerült egyhangú döntést hozni, amely a 2014-es évre a civil szektor forrásainak 2,5 milliárd forinttal történő emelését javasolja. Létezik továbbá egy – mondjuk így: anonim – internetes honlap, amely a NEÁ-ról szól, és amelyet Nagy Ádám úr nem mer nyíltan felvállalni. Így nyilván a véletlen műve lehet, hogy az ő szócsöveként működik, ahol fittyet hánynak a korrekt információközlés és -kezelés legalapvetőbb szabályainak. Sokszor az obszcenitás határát is túllépő, személyeskedő írások jelennek meg itt, amelyek a NEA kollégiumainak és tanácsának önkéntes munkáját gyalázzák. A vádaskodás természetesen mindig az állítólagos „pénzosztás” körül forog. A valóság azonban az, hogy sem Csizmadiának, sem a tanács vagy a kollégium tagjainak nincs módjuk akár egy petákot is kiosztani a saját szervezeteiknek. A törvény szerint Csizmadia önállóan egyetlen forintot sem juttathat senkinek, hiszen a fő döntés a kollégiumokban történik. A reprezentatív tanácsi ellenőrzésbe bevont pályázatokról (amely az összes pályázat mindössze 3%-a) ugyancsak kollektív, a tanácstagok titkos szavazatával meghozott határozat születik. Tény, hogy Csizmadia Lászlónak meggyőződése: a kisközösségek erősítése és fenntartása kiemelten fontos, mert ezek képezik a társadalom immunrendszerének alapját. A NEA elnöke ezért biztosította a PolgárPortál olvasóit: ha érdemesnek találják őt a citromdíjra, azt át fogja venni, még akkor is, ha a tisztelt citromosztogatók semlegessége enyhén szólva kérdéses, és próbálják azt a látszatot is kelteni, hogy szegények. Ez lehet az oka, hogy egy nyilvánvalóan kormányellenes napilapban, újságcikkbe rejtett hirdetés útján tarhálnak pénzt a félrevezetett olvasóktól.

Mégis reméljük, hogy bőkezűek lesznek az adakozók, mert Csizmadia a pénzt azonnal fölajánlja majd valamely gyermekjótékonysággal foglalkozó alapítványnak. Próbáljuk feltételezni, hogy a jótékonysági intézmény vezetői és azok, akik majd részesülnek ebből a forrásból, nem mind kormánypártiak. Sőt, ha hiszik, ha nem, a NEA forrásaiból részesülő többezer civil szervezet vezetői sem mind azok. Uram bocsá még az is megeshet, hogy egy juttatásból részesülő néptánccsoport, vagy biciklis egyesület egyáltalán nem politizál. Ezt persze nehéz belátniuk azoknak, akiknek annyira savanyú a szőlő, hogy már citromnak látják.

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!