Frissítve! Országjárás – korszerű ételek, fenntarthatóság, helyi alapanyag tartósítószermentes befőzése

Célunk a magyar falvak népességének megtartása és termelő családi vállalkozások és közösségek létrehozása, a közjó és a családi és kisvállalkozások, valamint a civil szervezetek önfenntartó képességének segítése. Egyúttal motiváló hatást kívánunk elérni a Magyar Falu Program irányában, melybe az általunk indukált közösségek is bekapcsolódhatnak.

A kitűzött célt a helyben termelt élelmi alapanyagok (zöldségek, gyümölcsök, stb.) tartósítószer mentes konzerváló feldolgozása útján, majd a lehetőség szerint helyben értékesítés szervezésének elősegítésével kívánjuk elérni.

A szervezés során pályázati felhívást kívánunk közzétenni térítésmentes konzerváló berendezések kihelyezésére. A befőzőberendezés lehetőséget biztosít a helyben megtermelt alapanyag helybeli, tartósítószermentes konzerválására, egyúttal hozzáadott érték képzésére, elősegítve a helyi termékek versenyképességét a mai vásárlói igények környezet- és egészségtudatos elvárásainak megfelelése érdekében. A pályázatok feltételeit a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) állítja össze, figyelembe véve a berendezésekkel és a termelő tevékenységgel kapcsolatos törvényi előírásokat. A berendezés nem kíván a helyi középüzemek versenytársa lenni, célja a családok illetve helyi civil szervezetek, valamint a helyi főzőkonyhák számára segítséget nyújtani a feldolgozásra. Tapasztalataink szerint szívesen használják a már kihelyezett 100 db készüléket ivólé készítésére, lekvárkészítésre, de pl. birsalmasajt is készült már a készülékkel.

A házi befőzőberendezések kihelyezése mellett országjárást kívánunk indítani a készülékek használatának és lehetőségeinek bemutatására.

Valljuk, hogy az önkormányzatoknak mint megbízóknak van lehetőségük arra, hogy befolyásolják a közétkeztetés minőségét. Mivel ő mint fizető megrendelő jelenik meg az ügyletben, előírhatja, hogy a jogszabályi előírások betartása mellett milyen egyedi igényei ( pl. helyi alapanyag jogszabályi előíráson felüli aránya) vannak. Így hangsúlyt fektethet a helyi alapanyagok felhasználására, de ugyanígy a közelben készített késztermékek behozatalára is, így pl. egy helyben megtermelt almából előállított és helyben palackozott almalé kerülhet a menübe. Akár leves helyettesítésére is. Lehetőségképpen az iskolatej mintájára kis kiszerelésű (2dl) gyümölcslé is adható a gyermekeknek, mely szintén az egészséges táplálkozást segíti elő, illetve nem utolsósorban a hazai alma felesleg megszüntetésére is alkalmas lehet.

Célunk a befőzőberendezésekkel készített termékek piacra hozhatóságának vizsgálata, a piac felvevőképességének szondázása. Felkutatni az érdeklődő családi- és kisvállalkozókat és ezen vállalkozók hozzáállásának és gazdasági fenntarthatóságának vizsgálata.

A fent részletezett kistermelői rendszert a fenntarthatóság irányában szükséges elindítani, illetve ezáltal a korszerű közétkeztetés szolgálatába állítani. Kiemelt célként jelöljük meg az ifjabb nemzedék, gyermekeink, unokáink jövőjének szolgálatát.

Országszerte bemutatókat rendezünk, ahol korszerű ételeket kóstolhatnak meg a résztvevők, valamint olyan ezen alkalmakkal a házi befőzőberendezés segítségével a résztvevőket bevonva befőttet készítünk. A bemutatók alkalmával megismerkedhetnek az évszakonkénti tematikájú receptgyűjteményünkkel is, melyek a sütésen, főzésen túl az óvodák, iskolák étkezéssel kapcsolatos pedagógiai hátteréhez is ötleteket nyújt.

A bemutatókra előzetes jelentkezés szükséges. Rendezvényeink kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.

Olyan receptgyűjteményt készítettünk, mely az adott évszakban frissen megtalálható alapanyagokra épül, ügyelve arra, hogy helyben megtalálhatóak legyenek, ezzel is segítve a helyi termelők termékeinek helybeli feldolgozását és fogyasztását. Modern, ízletes  étkek készíthetőek mind gyermekétkeztetési konyhák, mind a család számára. Komplettált ételeinkben megtalálhatóak mindazon tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok, melyek minden korosztály számára elengedhetetlenek. Nem használunk rántást, habarást, illetve cukrot, így gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják ételeinket.

A rendezvényen részt vevők számára az aktuális közegészségügyi előírások betartásával lehetséges a részvétel.

Országjárásunk következő állomásaira szeptembertől kerül sor.

Korábbi rendezvények (a dátumra/helyszínre kattintva az eseményről sajtómegjelenés olvasható):

július 14. 10:00 Szigetcsép Polgármesteri Hivatal Nagyterme (Szabadság utca 2.) (Pest megye)

 

július 8. 10:00 Kaposszerdahely Mikrotérségi Központ (Kossuth Lajos utca 59.) (Somogy megye)

július 8. 15:00 Kacsótai Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (Petőfi Sándor utca 1/a) (Baranya megye)

június 24. 10:00 Panyola, Rendezvényház – Panyola, Szamosvég út 1. (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

június 24. 15:00 Tépe Művelődési Ház – Tépe, Rákóczi utca 1. (Hajdú-Bihar megye)

június 16. 11:00 Művelődési Ház Monok, Kossuth utca15. (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

június 16. 15:00 030/5 hrsz. Egerszólát (Heves megye)

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!