Az amerikai nagykövetség gratulál, Dawkins Nobelt adna Karikó Katalinnak

https://index.hu/belfold/2020/12/30/kariko_katalin_vakcina_novenyi_eredetu_termeszetes/

Az oltás kifejlesztésében részt vevő magyar tudós azt mondta az El Pais nevű spanyol lapnak, hogy a vakcina csakis teljesen természetes összetevőkből áll.

Karikó Katalint egyébként a Pfizer/BioNTech vakcinájával oltották be. A spanyol lap vasárnap megjelent cikkében azt nyilatkozta, hogy szereti betartani a szabályokat, ezért kivárta, amíg rá került a sor, bár legszívesebben már a laboratóriumban beoltatta volna magát.

Egyáltalán nem félek

– mondta a tudós, hozzátéve: megérti, ha vannak kételkedők. Beszélt arról is, hogy eddig soha nem hagytak még jóvá RNS-alapú vakcinát, de a prototípusokat több mint 10 éve használják, például a rák ellen a klinikai vizsgálatok során, és ezek biztonságosnak bizonyultak.

Az általunk használt messenger RNS összetétele megegyezik azzal, amelyet az emberi szervezet saját maga készít a saját sejtjeiben. Az oltás teljesen természetes és növényi nukleotidokból készül

– húzta alá Karikó Katalin, aki nagy reményeket fűz az oltóanyaghoz, mert szerinte az kiszabadíthat minket a járványból. Úgy véli, már valószínűleg a nyáron visszamehetünk a tengerpartra, és normális életet élhetünk.

Magyar kutató cége lehet a vakcinafejlesztés nyertese

Karikó Katalint a Nobel-díj várományosként is emlegetik.

Szakmai pályafutás

Karikó Katalin a német BioNTech alelnöke. 1978-ban a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba, ahol 1985-ig dolgozott, miután létszámcsökkentés miatt elküldték. Családjával külföldre, az Egyesült Államokba ment, hogy ott folytassa tovább az mRNS-sel kapcsolatos kutatásait. Ez a módszer a mostani koronavírus elleni vakcinafejlesztések alapja.

 

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!