Az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra emlékezik a CÖF Klub Miskolc

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezik a CÖF Klub Miskolc október 18-án 17 órakor a Tudomány és Technika Házában. A szervezők várják a nemzetünk sorsát magán viselő miskolci, Miskolc környéki és távolabbi vidékről is érdeklődő honfitársainkat.

A Civil Összefogás Fórum Miskolci Klubja együttműködve z ÉLETFA Társadalom- és Környezetkultúra Alapítvánnyal, az ÉLETMŰTÁRS Művészeti és Civilitikai Egyesülettel, az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesülettel, az 1956-os Vitézi Baráti Társasággal október 18-án 17 órakor Miskolcon a Tudomány és Technika Ház aulájába (Görgey A. u. 5.) szervez megemlékezést.

Az est keretében az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezik az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület Kardos Katalin vezetésével, valamint Kis József a MNL Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltára
igazgatója.

Az 1956 október 23-án kirobbant forradalom, később szabadságharc újkori történelmünk olyan eseménysorozata, amelyről szinte minden magyar család rendszeresen, de október 23-a közeledtével bizonyosan, megemlékezik. Kik azért, mert elszenvedve az 1950-es évek kommunista terrorját ujjongó örömmel várták a gyökeres változást, a nemzeti szabadság újbóli eljöttét, majd elszenvedték a megtorlás megaláztatásait.

MÁSOK AZÉRT EMLÉKEZNEK A FORRADALOMRA, LEHET, MÉG EGY ELLEN SZÓT IS BIGGYESZTVE ELÉ, MERT MEGÚSZTÁK AZ ELSZÁMOLTATÁST, MAJD ÚJRA A HATALOM KEGYELTJEIVÉ VÁLHATTAK. TERMÉSZETESEN MINDKÉT OLDAL SIRATTA/SIRATJA HALOTTJAIT.

A közbeszéd, de még az ünnepi szónoklatok is kevés figyelmet fordítanak az 1950-es évek kommunista terrorjára, pedig ez, a mindent, még a saját soraikat is ritkító terror volt annak az ellenállásnak a kiváltója, amely végül is – a debreceni, miskolci, szegedi egyetemisták kezdeményezéseit elfogadván – 1956. október 23-án a forradalom kirobbanásához vezetett.

A CÖF KLUB MISKOLC 2018. FEBRUÁR 25-ÉN MEGHIRDETTE TAGJAI, TÁMOGATÓI ÉS A VELÜNK LELKI KÖZÖSSÉGET VÁLLALÓK SZÁMÁRA SAJÁT TÖRTÉNETEIK MEGÍRÁSÁT AZ 1956-OS FORRADALMAT MEGELŐZŐ ÉVEK KOMMUNISTA TERRORJÁRÓL.

Azokat a történeteket vártuk, amelyeket a családjaink, rokonságunk, közeli ismerőseink szenvedtek el a kommunizmus éveiben. Vártuk azokat a történeteket is, amelyek a megtorlás embertelenségét kívánták bemutatni. A célunk az volt, hogy autentikus történeteket hagyjunk az utókorra, a fiatalokra, akik sokszor – ha hallanak is ’56-ról – nem tudják hitelesíteni azokat. Idén kezdeményezésünket siker koronázta, több miskolci iskola is fogad bennünket nyitott történelem órára.

Természetesen, örökkön felvetődik a kérdés, az ’56-ot megélteken kívül ki érdeklődik ’56 és az ’56-hoz vezető kommunista terror iránt. Hittel vallom, hogy a „CÖF Klub Miskolc család” tagjain kívül is sokan magukénak érzik ’56-ot, hiszen sokan vannak azok a szimpatizánsok, akik ugyan valamely okból nem érnek rá vagy nem tudnak jönni közénk, azonban lelkükben a nemzet gyermekei.

Látszik ez azon találkozóink iránt megmutatkozó fokozott érdeklődésen, amelyeken hazánk sorsáról beszélgetünk aggodalommal vegyes bizakodással. De különösen látszik a Békemeneteken felszabadult lélekkel, barátságban vonuló fiatalokból és még fiatalabbakból, idősebbekből és még idősebbekből álló hömpölygő tömegen, akik tudják, a nemzeti szuverenitásunk bölcsője az 1956 őszi népfelkelés, amelynek okai az ’50-es évek kommunista terrorjában lelhetők fel.

A CÖF KLUB MISKOLC ELTÖKÉLTEN SZERETNE HOZZÁJÁRULNI A MAGYAR KÖZELMÚLT TÖRTÉNELMÉNEK VALÓDI ESEMÉNYEKEN KERESZTÜLI MEGISMERTETÉSÉHEZ, A TÖRTÉNELEMHAMISÍTÁS FELSZÁMOLÁSÁHOZ.

Várjuk miskolci és Miskolc környéki tagjainkat, szimpatizánsainkat, civileket, velünk munkakapcsolatban álló civil alapítványok és egyesületek, valamint más szervezetek tagjait 2023. október 18-án 16.30-tól Miskolcon a Tudomány és Technika Házában, akik nemzeti függetlenségünk megőrzésére kialakult összefogásra emlékező ünnepségünkön szeretnék lelküket frissíteni és gondolatban fejet hajtani a hősök előtt.

Dr. Lengyel Attila
a CÖF Klub Miskolc tiszteletbeli elnöke 

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékezik a CÖF Klub Miskolc

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!