Alkotótábor és kis magyar tehetségek támogatása Kárpátalja, Péterfalván

A Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület idén májusban lett 10 éves. Ebből az alkalomból számos jubileumi programot szervezünk. Többek között filmforgatás a kárpátaljai festőművészetről, németországi alkotótábor és kiállítások, és hazai valamint kárpátaljai programok.

Nyitányként Kárpátalján, Péterfalván jártunk április végén Homoki Gábor a Péterfalvai Művészeti Iskola igazgatójának felkérésére, ahol alkotóink megfestették a gyönyörű tájakat, és meglátogattuk a művészeti iskolát, ahol a megtekinthettük a kis magyar fiatal zeneművész tehetségek virtuóz műsorát.

Egyesületünk nem érkezett üres kézzel, hanem 100.000 forintot vitt és osztott ki az iskola által javasolt legtehetségesebb gyermekek részére, segítve és támogatva ezzel jövőbeni fejlődésüket.

Köszönjük Pétrfalva, köszönjük Homoki Gábor, hogy ott lehettünk!

A Kárpátinfó cikke az eseményről:

http://www.karpatinfo.net/cikk/kultura/tehetsegek-tamogatasa-tiszapeterfalvai-muveszeti-iskolaban

Tehetségek támogatása a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskolában

A nyíregyházi székhelyű Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület részvételével a múlt héten művészeti alkotótábor zajlott Tiszapéterfalván. Az egyesületi tagok megörökítették a tiszaháti tájat, melynek szépsége már sokakat megihletett. A festményekből vándorkiállítás szerveződik, célja, hogy felhívja a nyugat-európai társadalom figyelmét a Kárpát-medencei tehetséges fiatalokra. A mecénások megtalálása lehetőséget ad az Egyesületnek, hogy anyagilag is támogassa a kiemelkedő talentummal rendelkező kárpátaljai gyermekeket.

A Tiszapéterfalvai Művészeti Iskolával együttműködve, április 28-án különleges koncertre került sor. Őry László elnök bemutatta társait – Dr. Kopriva Attila festő- és iparművészt, ill. művészettörténészt, Lucenko Igor és Villásek Tibor festőművészeket, Mondik Béla hegedű- és ötvösművészt –, majd elmondta, mire is vállalkoztak, amikor 2007-ben lefektették az alapszabályokat. A közös munka határokon átívelő együttműködést jelent, fontosnak érzik, hogy segítsék az identitás megőrzését az elszakadt magyar lakta területeken. Az örökségvédelmen, kulturális misszión kívül tágabb körben foglakoznak a magyar tehetséggondozással, ezt a célt szolgálja Kárpátok Művészeti és Kulturális egyesület által létrehozott úgynevezett Tehetségpont. A most jubiláló civil kezdeményezés sokaknak okozott már örömet. Ez alkalommal is komoly adománnyal érkeztek, hogy átadják a legeredményesebb tanulóknak a zeneiskolában. Személyesen Őry Lászlótól vehette át a 10 ezer forintos támogatást Tar Eszter, Ladányi Réka, Paládi Máté, Váradi Dóra és Szabó Zoltán.

A fennmaradó 50 ezer forint elosztására Homoki Gábor, a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola igazgatója és szakértő munkatársai kaptak felhatalmazást. Nagy előrelépést jelent a tehetségek felkarolásában, és jó hír a szülőknek és pedagógusoknak is, hogy vannak közöttünk remek emberek, akik időt és energiát nem sajnálva járják a világot, hogy szponzorokat keressenek egy-egy jó ügy érdekében. Ahogy péntek este bebizonyosodott a gyerekek előadása révén, a művészet szeretetére nevelés fontos része kell, hogy legyen az oktatásnak. Érzelmileg és értelmileg is többlethez jut az, aki elkötelezi magát valamelyik művészeti ág mellett. A zeneiskola eredményei önmagukért beszélnek; évről évre dobogós helyezéseket hoznak a járási, a megyei, sőt a magyarországi versenyekről is. A klasszikus- és a népzenében, illetve a képzőművészetben elért sikerek a tanárok munkáját dicsérik, és erre csak azt lehet mondani: így tovább!

Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!