Aláírásgyűjtés a Munkácsy Trilógia érdekében

Tisztelt Nemzeti Honvédők!

Az országgyűlési választást követően folytatódnak a CÖF mindennapjai, amelyekben – szokásunk szerint – újabb jó ügyek mellett állunk ki.

A CÖF vezetése levelet kapott sok száz nemzeti érzelmű civil ember és szervezet nevében a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnökétől, Őry László úrtól azzal a kéréssel, hogy a CÖF kezdeményezze az állam illetékeseinél a Munkácsy Trilógia állami tulajdonba vételét, s így Magyarországon tartását.

Mint köztudott, a Trilógia részeinek tulajdonjoga jelenleg vegyes. Az „Ecce Homo” Debrecen város, a „Golgota” Pákh Imre amerikai-magyar üzletember, műgyűjtő, a „Krisztus Pilátus előtt” pedig a kanadai Hamilton Galéria tulajdonában van.  A Hamilton Galéria tudomásunk szerint már ez év nyarán el kívánja szállítani Magyarországról a képet, a „Golgota” című festményre pedig vélhetően több, komoly érdeklődő is számot tart.

A Trilógia képei külön-külön is, de főképpen együtt hatalmas nemzeti értéket képviselnek.

Meggyőződésünk, hogy a Trilógia kizárólag a magyar emberek számára biztosít – anyagi – és művészi értéken túl – erkölcsi és érzelmi töltést, ezért számunkra, a nemzet, s a nemzeti kultúra iránt elkötelezett magyarok számára kiemelt nemzeti kincsnek számít. A festő alakja és életműve iránti érdeklődés a 19. század utolsó évtizedeitől napjainkig változatlan, Munkácsy Mihály művészete, alkotásai és regényes életútja a legismertebb magyar festővé avatta.

Mindezek miatt a CÖF teljes erejével támogatja a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnökének kezdeményezését. Ezért az Önök felhatalmazása alapján felveszi a kapcsolatot az államhatalom és a Kormány illetékeseivel, kérve a megfelelő lépések hivatalos megtételét a Munkácsy Trilógia két, nem magyar nemzeti tulajdonban lévő képei tulajdonjogának megszerzése, de legalábbis végleges Magyarországon való tartása érdekében.

Úgy tudjuk, nyitott ajtókat döngetünk majd az állami szerveknél, ezért meggyőződésünk, hogy a civil összefogás ereje, mint az elmúlt években már annyiszor, ismét segítséget és támogatást ad majd nemzeti értékeket képviselő államunknak közös céljaink elérése érdekében.

Tisztelettel kérjük ezért a Nemzeti Honvédőket, hogy aláírásukkal támogassák a CÖF lépéseit ebben az ügyben annak érdekében, hogy nemzeti vagyonunk gyarapodhasson Munkácsy Mihály „Golgota” és „Krisztus Pilátus előtt” című alkotásaival.

Kérjük, itt írja alá:

https://docs.google.com/forms/d/1l2xUs_RNfGI_bFJfuG56oHtCth3fdJBCSu9MbaD1tZ8/viewform

Dr Csizmadia László CÖF alapító ,szóvivő

Dr Bencze Izabella CÖF alapító ,szóvivő

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!