“A világon mindennek megvan a természete, a liliom sem hoz rózsát” – mondja Barsi Balázs ferences szerzetes

PestiSrácok:Interjú Barsi Balázs atyával
Barsi Balázs ferences szerzetes húsz éve vezeti a sümegi rendházat, melynek falai közül, az atya tollából olyan gondolatok indultak el, melyek mindig, minden körülmények között irányt mutattak, s amelyek megváltoztathatnák a morálisan meggyengült Európát. A szerzetes napjaink legismertebb és – úgy tartják – egyik legnagyobb hatású szónoka, aki méltán részesült a legmagasabb állami kitüntetésekben. Barsi atya azok közé az egyházi személyek közé tartozik, akik nyíltan vállalják a közéleti szerepet, felelősséget érezve a hívekért, a kereszténységért és az emberekért. Teszi ezt akkor is, ha a liberális megmondóemberek támadják és megkérdőjelezik keresztényi hitvallását. Holott a szerzetes a nyitott társadalom veszélyeiről, a morális értékek erodálódásáról, de még a menekültekkel való bánásmódról is a Biblia tanítása alapján beszél. Az atya a sümegi rendházban fogadta stábunkat, nem sokkal azután, hogy tevékenységéért, kiállásáért a Civil Összefogás Fórum Szellemi Honvédő díjjal tüntette ki. 

Az a legnagyobb baj Európával, és az egyre súlyosabb értékvesztést eredményező, elhatalmasodó liberalizmussal, hogy nem ad lehetőséget az értelmes, okos párbeszédre. A közép-kelet-európai államok, akik szovjet uralom alatt éltek sokáig, sokkal érzékenyebbek a nemzeti szuverenitásukra. A hovatartozásunk, a rendeltetésünk, az az érték, amit védenünk kell. Az Istentől kapott szabad akarat azt jelenti, hogy van választásunk, választhatunk a jó és a rossz között, az érték és az értékvesztés között – véli Barsi Balázs.

A szerzetes európaibb nem is lehetne. Strasbourgban is élt éveken át, bibliatudományból is itt doktorált. Úgy látja, közép-kelet európai nemzetek történelmük miatt is óvatosabbak és látják tisztábban, mi jelent veszélyt a kultúrájukra, identitásukra. Az atya migrációs állásfoglalása, ami komoly ellenállást váltott ki a liberálisokban, bibliai tanításokkal alátámasztott, vagyis nem lehet ellentétes a keresztényi kötelességgel. A szerzetes szerint Jeruzsálem is kapuinak köszönhetően volt erős város. Kellenek a kapuk, amit kinyitunk és becsukunk. Aki bekopog, bemutatkozik és azt mondja üldöznek, segíts, azt be kell fogadni. De még az egyház kapuját is be kell zárni az előtt, aki azért akar bejönni hogy robbantson a szentmise alatt. 

A videó itt érhető el: https://pestisracok.hu/vilagon-mindennek-megvan-termeszete-liliom-sem-hoz-rozsat-mondja-barsi-balazs-ferences-szerzetes-ps-video/

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!