Két székely fiatalember töltötte az ünnepeket köztörvényes bűnözők között.  A vád bizonyítékaként szabadon vásárolható petárdákat találtak a házkutatás során, na meg Vass Albert könyveket..

Ha ezek a petárdák alkalmasak a román államrend erőszakos megdöntésére, akkor az a román állam igen-igen gyenge lábakon áll! Jogilag bizonyosan, mert a rabolt javakat félti, retteg, hogy egy újabb bécsi döntés  visszaadhatja Erdélyt oda ahova mindig is tartozott.

Putyin már tett ilyen említést, ettől retteg Ukrajna is. Putyin újévi levelében azt írta,Trump elnök úrnak, hogy sok mindenről kész tárgyalni. Ettől rettegnek  azok,akiknek van mit félteni…

De térjünk vissza az eredeti témánkhoz. Első fokon már volt egy ítélet, az tiltott pirotechnikai eszközök birtoklása miatt büntette 11 hónapra Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt.

Ezen az alapon akkor a fél Romániát elítélhetik , mert ezeket a petárdákat szabadon bárki vásárolhatja, és sokan puffogtatták is Szilveszterkor..

Ez nem volt elég a magyarok megfélemlítésére, ezért másodfokon taktikát változtatott a bíróság.

“Ezt tetézve az ügyészség másodfokon megváltoztatta a vádpontokat, és a román államrend erőszakos megdöntésére irányuló kísérlet miatt kaptak jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetést.”

Ezen az alapon a magyarországi ellenzéket mind börtönbe lehetne zárni, ha a sokat siratott és kritizált demokratikus jogállam helyett a romániai, senki által nem kifogásolt román nagyon demokratikus jogokon alapuló törvénykezés lenne.

Johannis Úr semmiben nem különbözik  a magyargyűlölő román hatalomtól, mert a kegyelmi kérvényt válaszra sem méltatta. Elfelejtette, hogy a megválasztását éppen a magyar szavazatoknak köszönhette. A székelyek nem felejtenek, náluk nem lehet kimagyarázkodni…A választ erre a magatartására meg fogja kapni Johannis Úr a következő választáson.

Sajnos nagy a párhuzam a Temerini fiúk esetében, akiknek a szerb elnök sem volt képes amnesztiát adni.  Félő, hogy az öt év el fog szaladni, úgy mint a tizenhárom.

Radikálisabb jogi lépésekre lenne szükség a magyar kormány részéről még akkor is, ha ez diplomáciai bonyodalmakat okozna. Magyarország elkötelezte magát a magyarok védelmében az Alkotmány szerint.

Imádkozzunk értük, de tegyünk meg mindent a kiszabadításukért, akár a nemzetközi bíróságon, az EU-ban. Mert ugye ez az eset nem borzolja a kedélyeit Sargentininek, a Helsinki Watch-nak vagy az Amnesty Internationalnak.

2019.01.03.

V. S. P.