A Pesti TV megszüntetése kapcsán néhány szomorú kérdés odalentről

Elmondhatatlan öröm, amit az idén ápr. 3-án végigdrukkova a választást az ország lakosainak többsége érzett. Az összes fenyegetés, korlátlan anyagi erejű külföldi akarat dacára maradt a kizárólag nemzetérdekre alapozó és folyamatosan eszerint építkező polgári kormányzás. Köszönhetően a megingathatatlanul egyenes, mindenkor manipulálhatatlan vidéki honfitársainknak.

Hibátlan működés nincs, ezzel együtt csak rosszindulattal lenne tagadható. hogy rengeteg a külső-belső pozitívum – megszorítások helyett a lakosságunk megélhetésének, a családjaink boldogulásának segítése, a pandémia, az illegális migránsinvázió és a háborús helyzet mintaszerű kezelésén túl elég, ha csak az önsorsrontó brüsszeli őrült ötletek ellen való sikeres helytállásunkra gondolunk – most mégis kénytelen vagyok egy itthoni, számunkra teljességgel érthetetlen negatívumot szóvá tenni.

Már azt sem értettük, amikor anno a polgári körök mozgalmának az akkor is sikeres választások utáni elsorvadását nem akadályozta meg senki. Soha nem értettük meg igazán, miért lehetnek évekig elvarratlan szálak egy köz-bűnügyben (pld a libás mizéria, vagy az ún. ceglédiskedés), miért késnek ennyire az igazságérzetet megnyugtató ügylezárások (pld a kispesti  „ha nem keresel meg oldalról száz milliót, akkor hülye vagy” típusú döbbenet)  és ha mégis  vannak ilyenek, miért nem tudhatunk róluk.   Immár a negyedik kétharmadot éljük, alkalmasint nem lehet mindig mindent csakis Brüsszelre fogni.  Nem értettük az Echo tévé megszüntetését sem, rossz lépésnek tartottuk, amit csupán a Pesti Tv beindulása tudott feledtetni. Most a legszomorúbb belföldi hír, hogy – ez is megszüntetésre kerül. Úgy, hogy nincs szó semmiféle váltásról, vagy újról. Muszáj mondanom saját vezetőinknek, hogy nekünk „idelent” nem kell értenünk a közgazdasági indokokat. Isten bocsássa meg, de a tulajdonosi gárda mégoly igaz veszteségfelszámolási szándéka sem hat meg bennünket. Bennünket csak az érdekel, hogy a meglévő mellett végre láthattunk egy minden ízében a fiatalságunkhoz szóló csatornát, láthattunk egy sor új, jóarcú, ifjan is rendkívül pozitív gondolkodású, elhivatott publicistát, naprakész, abszolút jószándékú műsort. Remekül kiegészítette a Hír tévét. Mi lesz ezekkel az emberekkel? Mindenkinek tudnak állást biztosítani? Ha erre igen a válasz, akkor meg még kevésbé érthető ez a nem várt fordulat. Amely miatt sajnos teljes joggal dörzsöli a kezét a túloldal. Mi viszont idelent úgy látjuk, vannak, kell, hogy legyenek dolgok, amelyek elsősorban nem pénz, hanem akarat kérdése. A médiaegyensúly igenis ilyen, pont a mieink ne tudnák?

Másról sem szólnak az elemzések, mint hogy korunkban megfelelő saját médiatámogatás nélkül lehetetlen fennmaradni. Ha a nagy nehezen elért egyensúlyt feladjuk, akkor négy év múlva a vidéki Magyarország hallatlan egyenessége sem lesz képes biztosítani a folytatást.

A legszomorúbb pedig az, hogy nekünk úgy tűnik, mintha valaki(k) letiltották volna a Pesti Tv megszüntetését ellenző, a folytatásra, esetleg a pótlásra, új létrehozási szándékra vonatkozó véleményközléseket. A köztévében és a Hír tévében egymást érik az elemző, meghirdetetten naprakészségre törekvő  műsorok – ami inkább üdvözölhető, mint sem  – de mintegy varázsütésre az egyszeri tényközlésen túlmenően egyik sem hozza fel a témát. Miből gondolják az irányítók, hogy ez így helyes? Miért hiszik, hogy érdektelen? Apróságnak, lényegtelennek gondolják? Nem számít? Mi a céljuk ezzel?

Korábban többször leírtam már, hogy ez a konstruktívnak végképp nem nevezhető ellenzék hibáztatható azért, hogy – nálunk jószerével nincs értelmes vita. Nincs nemzeti minimum.

Tisztelet egy-két kivételnek – olykor pld Schiffer András  –  voltaképpen nincsenek valóban meghallgatandó,használható, jobbító ellenvélemények. Nézzük sarkítva: tulajdonképpen semmiben. Aki mindent támad, nem támad semmit, nem lehet komolyan venni. Így még a legjobb indulatú embereinkkel is el tud menni a hajó!

Konokul szeretnék bízni abban, hogy ez az érthetetlen csönd csak addig tart, amíg az új kormányzás amúgy istenigazából be nem indul. Ugye egyértelmű, hogy minderre nagyon nem válasz, hogy a magántőke beruházásaira, vállalásaira nincs és nem is lehet hatással a kormányzat. Könnyen lehet, ha megkésve is, de lesz valamiféle javítás a témakörben, de mondanunk kell: a világhálón a későbbiekben megteremthető láthatási lehetőség messze más, sokkal-sokkal kisebb hatású, mint egy valódi televíziós csatorna, amely főműsoridőben is képes elérni a társadalmat. Példa erre a Hír Tv valamikori legnézettebb elemző műsora, a Hírháttér – amely egyben Bayer Zsolt legsikeresebb műsora is volt – amely egyfajta módon neten továbbra is elérhető – legalább is a multkor még rá tudtam keresni – nagyon nem ugyanaz.

Nem az a legnagyobb baj, ha valami nem szimpatikus lépés következik be, hanem ha az illetékesek nem tartják érdemesnek az őket támogató társadalmat tájékoztatni az okokról, szándékokról, vagyis ha nem tartják fontosnak a megoldáskeresést. Halljuk, hogy ha anyagi természetű lenne az indíttatás, mi akár össze is tudnánk dobni a szükséges összeget. Nem kergethetjük a másik oldal karjaiba a jövőt jelentő korosztályainkat – mondom én, aki a hetvenötödik évemben járok.

Adja a Mindenható, hogy egyedül a magam tévedése legyen ez a túlaggódó sötétlátás, mert már készül a megoldás, csak még nem tették közzé!

 

Vértesszőlősön 2022 május 30-án

K.Cs.A.

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!