A kínai vakcináról

Orvos vagyok. Gyakorló, klinikán dolgozó orvos. Gyermekkorom óta tanulok. Ez a tanulás nem áll meg az egyetem elvégzése után. Megállás nélkül frissül és bővül az a felfoghatatlan mennyiségű tudás, amit az emberi elme felhalmoz. Ezért mi orvosok is folyamatosan tanulunk, és a tudomány embereiként, a tudományban hiszünk. Ennek a tudásnak a birtokában próbálunk szeretettel segíteni a hozzánk fordulóknak.

S hogy miért írom ezt most ide? Mert nem tudományos érveket fogok felhozni az oltás, és közelebbről a kínai oltóanyag mellett. Idézhetnék Lancet, New Englang Journal (ezek a világ legmagasabban jegyzett orvosi lapjai) cikkeket. Száraz adatokat, táblázatokat. Ezt megtették már mások.  És ez elérhető mindenki számára aki érdeklődik a COVID oltások iránt. Ez alapján a kínai oltás megbízható, hatékony.

Én szubjektív érveket mondok.

A kisfiam autóinak jelentős része már Kínában készült (amelyik nem, az Thaiföldön…). És ezek nem pár hónapig működő műanyag vackok. Évek óta remek állapotban vannak. És szolgálni fogják a következő generációt, ahogy a 70es években még Angliában gyártott autók teszik ezt ma is.

Nocsak. A reklámban a mobiltelefon is kínai. Az Öné is jó eséllyel az.

Persze ismerjük a kínai termékek döbbenetes térhódítását az elmúlt évtizedekben.

És már messze nem arról van szó, hogy a kínai termékek mind olcsó árúk, amiket vásárolt gyártósorokon állítanak elő tömegével. Ahogy egy interjúban az egyik legismertebb Kína szakértőnk már évekkel ezelőtt megfogalmazta, bizony a kínaiak lényegében bármit le tudnak gyártani, ha kell magas minőségben. Mivel hazánk nem a leggazdagabb országok egyike, s itt olcsó ruhára meg hamisított parfümre is szükség van, a kínai kereskedők azt fognak árulni. Ezért bennünket helytelen sztereotípia él. De ha bemegyünk a technikai eszközöket árusító boltba, ott is made in China lesz a  termékek jelentős része. A szuperlaptopok is. És már régóta nemcsak összeszerelnek, fejlesztenek is. Tehát ha űrhajót vagy anyahajót szeretnénk venni, nyugodtan nézzünk körül Kínában.

S most még abba gondoljuk bele, hogy az egész járvány úgy tűnik Kínából indult. Emiatt a támadások keresztüzében álltak. Mindenféle rosszindulatú pletykáról hallottunk, bár ezeket megcáfolták már. Tudjuk, hogy nem egy laborból szabadult ki a vírus, nem hibáztak. Most ezt a képet lerombolnák azzal, hogy bizonytalan hatákonyságú, esetleg súlyos mellékhatást okozó vakcinával árasztják el a világot? Micsoda kép alakulna ki Kínáról? S ez a kínaiaknak rendkívül fontos. Ezért is valószínű, hogy a kínai vakcina legalább olyan jó, ha nem jobb, mint az összes nyugati oltóanyag.

Bízzunk a szakértőkben s hallgassunk a józan észre. Nyugodtan kaphatunk ilyen oltást.

2021.02.24.

a CÖF-CÖKA orvos-szakértője

 

 

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!