A Helyi termék éve szakmai fórumsorozat iránt folyamatos az érdeklődés

A helyben előállított, ellenőrzött termékek iránt egyre növekszik a magyar vásárlók érdeklődése, ezt a pozitív folyamatot kívánta erősíteni a Földművelésügyi Miniszter azzal, hogy az idei évet a Helyi termék évének nyilvánította. A szaktárca a vásárlói tudatosság növelése érdekében szervezi az egész éves szakmai fórumsorozatot, ahol a kistermelők is bővíthetik szakmai ismereteiket.

A Helyi termék éve szakmai fórumsorozat 2015 áprilisában indult. A szakemberek az ország több pontján igyekeztek minél több őstermelőhöz, kistermelőhöz, mikro- és kisvállalkozóhoz, és más érintett szervezethez eljuttatni a szükséges információkat. A rendezvénysorozatot eddig – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal és a Nemzeti Művelődési Intézettel közös szervezésben – Szegeden, Sümegen, Szobon, Hatvanban, Baján, Nagypáliban és Soponyán rendezte meg a szaktárca. Ezek a szakmai fórumok leginkább a termelői körnek szóltak, azzal a céllal, hogy szakmai ismereteik bővüljenek, és kérdéseikre gyakorlati tanácsokat kapjanak.

A programsorozaton szép számmal vettek részt gazdálkodók, termelők, civil szervezetek és önkormányzati képviselők, akik konkrét információkat tudhattak meg a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételein át, az élelmiszerek jelölésével kapcsolatos szabályokról, a helyi termelői piac nyitásának feltételeiről, a védjegyek jelentőségéről, egészen az adózással kapcsolatos tudnivalókig.

A Helyi termék éve programsorozat 2015 szeptemberében hasonló tematikával tovább folytatódik egészen 2016 márciusáig, ahol újabb helyszíneken várják a szakemberek az érdeklődőket. Ősszel Budapesten az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon külön konferencia szól majd a helyi termékek népszerűsítéséről.

A vásárlóknak, a termelőknek, a helyi piacok üzemeltetőinek szóló honlap is megkezdte működését (http://www.helyboljobb.hu/), valamint a kezdeményezés facebook profilján is folyamatosan frissülő információkhoz juthatnak az érdeklődők.

Szerző
CÖKA

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!