A CÖF nyilatkozata a „Civil Kamara” ötlete ellen

Ki kell jelentenünk, hogy a szándék átlátszó és nyilvánvaló. A baloldali kormány és párt a választások előtti utolsó hónapokban megpróbálja fellazítani a civil összefogást úgy, hogy egy „akolba” tereli és ott ellenőrzi a civil szervezeteket. Az illegitim kormány az utolsó hónapjait élő parlament segítségével pénzt juttathat egy mesterségesen létrehozott vízfejnek, a valódi civil szervezetek szétzüllesztése céljából. (Külön érdekesség, hogy erre az akcióra megszorítások idején is van pénz.)

Az átlátszó kezdeményezéssel kapcsolatos alapvető jogi és alkotmányos probléma az, hogy a kamarákról szóló hatályos törvénybe sehogyan sem lehet beleerőszakolni egy úgynevezett „civil kamara” létrehozását. A kamara ugyanis gazdálkodó, illetve szakmai szervezetek bizonyos csoportjainak érdekvédelmére szolgál. A jogi korlátokat áthidalandó, nyilván arra készülnek, hogy a Parlament gyorsan külön törvényt alkosson egy civil kamara létrehozásáról.

És mi lenne a civil kamara feladata? Jól értjük, hogy az összes civil szervezetet egységesen képviselné az államhatalommal szemben? A civil érdekvédelem nem gazdasági és nem szakmai kategória. A civil érdekképviselet célja nem más, mint az állampolgárok szándékain alapuló közjó követelményeinek érvényesítése a közügyekben. E közjó képviselete a politikusoknak ma is kutya kötelessége. Ezért fizetjük a „népképviseleti” országgyűlés honatyáit és a kormánytagokat, az állami vezetőket.

Ha ennek ellenére kell a civil kamara, akkor létrehozása nem más, mint nyilvános beismerés: a politikusok, a képviselők többsége képtelen a civil társadalom, az állampolgárok érdekeinek képviseletére. De akkor miért kellene elhinnünk, hogy ugyanez a parlament létrehoz egy újabb szervezetet, amelyik „most már aztán tényleg” a mi érdekünkben cselekszik? És kik lesznek ennek a kamarának a tisztségviselői? Miből fog gazdálkodni?  Arról nem beszélve, hogy látjuk, hogyan veszi semmibe a jelenlegi kormány a meglévő kamarák, szakszervezetek és érdekvédelmi szervezetek véleményét.  A civil kamara mitől lenne kivétel? Tényleg ennyire átverhetőnek látszunk?

A tervezett civil kamara létrehozása – a jelenlegi országgyűlés többségének szavazatával – a demokrácia megcsúfolása lenne. A civil érdekképviselet egyéni szabadságjog, amelyet senkinek nincs joga elvenni az emberektől és egy fölülről létrehozott szervezetre bízni – különösen ma, amikor a többségi népakarat nyilvánvalóan ellenkezik a parlamenti többség döntéseivel. 

Köszönjük, de nem kérünk a jelenlegi kormány és parlament előzékeny „segítő szándékából”! Nem engedjük, hogy azokat a lehetőségeket is elvegyék tőlünk, amink van!

A Civil Kamara ötlete ügyes politikai húzás, de mondhatjuk úgy is: olcsó trükk a bontakozó civil szféra újbóli szétverésére, ami megtörtént már a Rákosi- és a Kádár-korszakban is.

A Civil Összefogás Fórum tiltakozik ez ellen, és visszautasít minden, „föntről” a civil társadalomra küldött ernyőszervezetet! A tényleges civil akaratot a baloldali kormányzat és párt nem veheti meg azzal, hogy kamarát ajánlanak szervezeteinek!

A civil egyesülések egymást nem egy átláthatatlan, felülről irányított ál-intézmény keretei között, hanem önkéntes és szabadon szerveződött társulásban találják meg!

A civil kamara tetszetősre sminkelt gondolata valójában nem más, mint a kommunisták és szocialisták által évtizedekig működtetett Hazafias Népfront újjáélesztése, célja pedig ugyanaz: az utóbbi hónapokban gombamódra szaporodó, valóságos civil mozgalmakat, egyesüléseket felülről összegyűjteni, egy szervezetbe tömöríteni, ott pedig ellenőrizni és irányítani az „oszd meg és uralkodj” szellemében. Ez a kezdeményezés álságos és nagyon is átlátszó.

A Civil Összefogás Fórum nevében felszólítjuk a civil szervezeteket és mozgalmakat: ne essünk bele a baloldali párt és a parlamenti többség által állított csapdába, s utasítsuk vissza a Hazafias Népfront mintájára kitalált Civil Kamara gondolatát!

Nyilatkozatunkhoz várjuk a civilek csatlakozását!

Budapest, 2009. szeptember 11.

A Civil Összefogás Fórum szóvivői: Csizmadia László, Fricz Tamás, Piukovics Gábor, Schulek Ágoston, Simon János, Varga István
 

Szerző
CÖF

Szólj hozzá!

Kövessen minket a hírportálunkon és A közösségi médiában!